Minder bachelorstudenten, meer masterstudenten

Er zijn in het studiejaar 2012/2013 minder studenten gestart met een opleiding aan de UvT. Zowel bij Economie, Rechten als bij Sociale Wetenschappen startten fors minder studenten met hun bachelor. Bij Geesteswetenschappen en bij Theologie was de instroom in de bachelor nagenoeg gelijk.

In totaal startten in 2012/2013 2282 eerstejaars bachelorstudenten in Tilburg, een daling van 380 studenten ( 15 %) ten opzichte van 2011/2012. Het gaat hierbij zowel om nieuwe UvT-studenten als om studenten die eerder een studie volgden in Tilburg, maar geswitcht zijn.

In totaal studeren er aan de UvT nu bijna 13000 studenten, een daling van 5 procent ten opzichte van het jaar ervoor.  Volgens de universiteit is die daling veroorzaakt door de dreigende langstudeerboete, waardoor meer studenten zijn afgestudeerd.

Het aantal masterstudenten steeg juist. Die stijging wordt met name veroorzaakt door een toenemende  populariteit van Economie, Rechten en Sociale Wetenschappen. Voor een master bij Humanities en bij Theologie daalde het totaal aan interesse, wel startten meer kersverse UvT-studenten met een studie bij Humanities.

Bij buitenlandse eerstejaars bachelorstudenten is de daling groter (20%) dan bij de Nederlandse populatie, aldus de UvT. Vermoedelijk hangt dat samen met de economische crisis. Ook is het collegegeld in Nederland fors gestegen, waardoor studeren in Nederland duurder is geworden vergeleken met Frankrijk, Duitsland of de Scandinavische landen.

Het aantal eerstejaars met een HBO-achtergrond, zogenaamde premasters, is in 2012-2013 (736) gedaald met 16% ten opzichte van vorig studiejaar (873). De daling doet zich vooral voor bij de rechtenopleidingen (-47%), de geesteswetenschappen (-17%) en de economische opleidingen (-8%) en hangt samen met het beleid om deze HBO-instroom bij een aantal studierichtingen te beperken. Bij sociale wetenschappen stijgt het aantal eerstejaars premasters juist met 16%. Het aantal buitenlandse eerstejaars premasters stijgt met 9%.

Bijkomende oorzaken van het overall dalend aantal eerstejaars bachelorstudenten zijn mogelijk de ingrijpende verbouwingswerkzaamheden waardoor de campus vorig  jaar een stuk minder aantrekkelijk overkwam op studiezoekers, meent de universiteit. Daarnaast is Tilburg University gestart met een breed programma op gebied van onderwijsvernieuwing en –intensivering, waar andere universiteiten al eerder mee waren begonnen.

De universiteit belooft te onderzoeken welke reputatie ze heeft  bij studiezoekers, hun ouders en decanen op middelbare scholen. In de onderwijsmarketing en de selectie van eerstejaars zet de universiteit  zich in voor een betere match tussen studiezoekers en opleidingsaanbod, zodat meer studenten een bewuste keuze maken en de studie-uitval met name in het eerste jaar wordt teruggedrongen. In het volgende Universmagazine staat een artikel over de verkeerde studiekeuze van studenten.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.