Zes UvT-studenten in actie voor Indiase weeskinderen

Niet alleen aan jezelf denken, maar ook aan anderen. Dat doen zes studenten van de UvT. Zij richtten de stichting Didi Care & Education (Dice) op. Zij zetten zich in voor een meisjestehuis in de buurt van Mumbai (India).

In de zomer van 2012 is Denise Klop (20), secretaris van de stichting en studente Economics aan de UvT, naar India geweest. Ze heeft daar voor stage onderzoek gedaan naar ontwikkelingshulp in het land. “Het is heel confronterend als je daar rondloopt. De mensen zijn zo arm. Het is een echte shock. Toen ik na een maand thuiskwam, wilde ik iets voor die mensen betekenen.”

Natalie Schmidt, voorzitter en studente Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de UvT, was vorige zomer ook in India. Zij verbleef daar twee maanden en hielp mee bij een meisjestehuis vlak bij Mumbai. “Ik kende Natalie al. Ik volgde haar op haar blog waar ze opperde dat ze iets wilde doen voor de meisjes van het tehuis. Ik heb daar op gereageerd en toen is het idee ontstaan om een stichting op te richten. We willen zo graag iets betekenen voor die meiden in India”, legt Denise uit. De twee studentes begonnen met het enthousiasmeren van anderen voor hun stichting. Samen met Rinske Weustenenk, penningmeester en studente Fiscale Economie, zijn de twee studentes de bestuursleden. Verder zijn er nog drie kandidaatsleden die het stokje van hen overnemen als zij klaar zijn met hun studie.

Het doel waar stichting Dice zich voor inzet, is het meisjestehuis waar Natalie geweest is. “Het tehuis verzorgt voor de meisjes alleen het basis- en middelbaar onderwijs. Om een baan te krijgen in India moeten ze ook nog twee jaar Junior College volgen. Jammer genoeg heeft het tehuis daar geen geld voor. Zij moeten de meisjes dan ergens anders naartoe sturen. Dit kost 200 euro per kind per jaar. Wij willen dit betalen als stichting voor de meisjes, zodat zij een toekomst hebben en kans op een baan”, vertelt Denise.

Tegenwoordig zijn er al zoveel stichtingen dat een onderscheidende factor erg belangrijk is. Daar hebben de zes studenten goed over nagedacht. “Wij hebben een hele persoonlijke aanpak. Mensen die sponsoren, doneren geld voor een meisje zodat zij naar school kan. De sponsoren komen ook in contact met het kind door middel van het krijgen van onder andere e-mails. Dit is anders dan bij Foster Parents, want wij gaan niet de tekeningen inkleuren. Verder richten wij ons ook op zakelijke sponsoren in combinatie met recruitment. Wat ons ook nog onderscheidt, is dat wij ons alleen op de regio Tilburg richten.”

De zes ambitieuze studenten willen een bedrag van 10.000 euro per jaar ophalen. Dit bedrag moet door het ophalen van sponsorgeld van particulieren en van zakelijke sponsoren verwezenlijkt worden. Ook willen ze evenementen organiseren en ontvangen ze een budget van Outreaching Honors Program van de UvT waar zij aan deelnemen. Studenten die hieraan deelnemen, worden uitgedaagd om wetenschappelijke kennis toe te passen op maatschappelijke thema’s. Ook moeten ze internationale ervaring op doen.

Om te controleren dat het geld goed besteed wordt, gaan er ieder jaar vier mensen van het bestuur naar het project toe. Hiervoor krijgen ze een stagevergoeding van Outreaching. “Het is een kwaliteitscontrole. Zo wordt het geen ‘ver van m’n bed show’. De mensen die er naar toe gaan, kunnen ook nog hun passie uitvoeren, namelijk het helpen van deze mensen.”

V.l.n.r. Notaris van Tuijl, Chanella Thielman (kandidaat secretaris), Nathalie Schmidt (voorzitter), Denise Klop (secretaris), Daan Cohen (kandidaat voorzitter) en Rinske Weustenenk (penningmeester). Jarell Habets (kandidaat penningmeester) staat niet op de foto.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.