Bijeenkomst over arbeidsuitbuiting agrarische sector

Welke factoren vergroten het risico op arbeidsuitbuiting in de agrarische sector? Hoe maak je het mensenhandelaren moeilijker? En welke kansen bieden maatschappelijk verantwoord ondernemen en fair trade? Hierover spreken de Tilburgse mensenrechtenspecialisten Nicola Jägers en Conny Rijken samen met Peter Baltus van LTO Nederland tijdens de lunchbijeenkomst ‘Arbeidsuitbuiting in ons buitengebied!?’ op 11 april in de Faculty Club van Tilburg University.

Ze vertellen over de kansen die maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt en wijzen op mogelijk beleid om een eerlijke productie te stimuleren. Hun onderzoek is onderdeel van een groter onderzoek, gefinancierd door de Europese Commissie, waarbij in zes EU-landen (België, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Italië en Spanje) onderzoek wordt gedaan naar drie uitbuitingsgevoelige sectoren: de hotelbranche, de bouw en de land- en tuinbouwsector.

Peter Baltus van de Land en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) is initiatiefnemer van het keurmerk Fair Produce NL, dat sinds kort garant staat voor ‘uitbuitingsvrije champignons’. Steeds meer Nederlandse producenten proberen tegemoet te komen aan de eisen van dit keurmerk. Baltus vertelt over het overleg met telers en handelaren en de verdere plannen met het keurmerk.

Deze lunchmeeting is de eerste van een serie bijeenkomsten onder de titel ‘TSC meets Society’, waar onderzoekers van het Tilburg Sustainability Center uitleg geven over hun werk.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.