UvT als enige Nederlandse uni niet in Leiden Ranking

Van alle universiteiten in de wereld, werkt de Technische Universiteit Eindhoven het meeste samen met andere bedrijven. Maar liefst 15,6 procent van alle publicaties omvat een ‘bedrijfsadres’. De TU Delft en de Chalmers University of Technology (Zweden) delen de tweede plaats met een score van 14 procent als het om samenwerking met het bedrijfsleven gaat.

Dat blijkt uit de Leiden Ranking 2013, een ranglijst van beste universiteiten. Het is de eerste keer dat de lijstsamenstellers van onderzoeksinstituut CWTS ook naar de mate van samenwerking met het bedrijfsleven keken.

Traditiegetrouw wordt ook een lijst van de beste vijfhonderd universiteiten ter wereld opgesteld. Het gaat dan onder meer om aantal wetenschappelijke publicaties en wetenschappelijke impact. Opvallend is dat alle Nederlandse universiteiten op de ranglijst staan, behalve Tilburg. Woordvoerder Walther Verhoeven verklaart dit als volgt: “Binnen deze ranking zijn kleinere universiteiten in het nadeel en natuur- en medische wetenschappen in het voordeel. Verder gaat de Leiden Ranking alleen over universiteiten en niet over afzonderlijke wetenschapsgebieden. Dat ontneemt ons de mogelijkheid om op een field ranking een hoge positie in te nemen. Zelfs de London School of Economics and Political Siences, een absolute topuniversiteit met een vergelijkbaar profiel als dat van ons, ontbreekt daardoor op deze Leiden Ranking.”

De Universiteit Leiden scoort van alle Nederlandse universiteiten het beste en eindigt op de 58e plaats. De universiteit wordt voor de eerste keer wel afgetroefd door twee Chinese universiteiten. Nankai en Hunan halen inmiddels posities 53 en 55.

Volgens het CWTS komen universiteiten buiten de VS en Europa opmerkelijk snel op. Naast China, met 37 instellingen en zes nieuwkomers in de top-100, vallen ook Iran (vijf nieuwkomers) en Brazilië (tien instellingen, twee nieuwkomers) op in de top 100.

Update: In een interview gaat directeur Paul Wouters van het CWTS in op het ontbreken van Tilburg in de lijst:  “Dat is een beetje oneerlijk, maar we tellen pas vanaf een bepaald aantal publicaties. Tilburg is te klein. We overwegen wel om daar verandering in te brengen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.