Nieuw kunstwerk in en rond Cobbenhagen

De binnenplaats van gebouw C wordt de locatie voor een nieuw kunstwerk van Ine Vermee. Rond de binnenplaats hangen witte platen aluminium die het bladgroen van de bomen reflecteren. In de gangen van het gebouw komen ook kunstwerken van Vermee te hangen. De kunst is deel van een project dat ‘Whites reflecting Greens’ heet.

Volgens briefjes die bij de aluminiumplaten hangen is de installatie over ongeveer twee weken klaar. Vorige week vrijdag is Vermee begonnen met het installeren van de tentoonstelling. Veel te reflecteren valt er nog niet: de leilindes waarin de platen hangen zijn nog zonder bladgroen. Vermee wil met het kunstwerk onderzoeken wat voor effect de seizoenen en wisselende kleuren op de reflectie op de witte panelen hebben.

De kunstenares heeft een band met het Cobbenhagen gebouw van de universiteit: een licht gebouw, in een groene, bosrijke omgeving. Gebouw C lijkt, qua context, op het Arp museum in Duitsland. Vermee: “Het is eigenlijk ook een project dat voortvloeit uit de tentoonstelling in het Arp museum.” Een kunstwerk van Vermee – ’15 Meier whites’: vijftien geometrische, geëmailleerd stalenplaten in verschillende tinten wit – figureerde in een tentoonstelling van de Amerikaanse architect Meier in het Arp. Meier heeft tevens het Arp museum ontworpen.

Vermee vindt het Cobbenhagen gebouw dan ook uitermate geschikt voor haar tentoonstelling: “Het gebouw van de UvT is natuurlijk genomineerd als rijksmonument. Ik vond het een prachtige plek om dat daar te doen. Ik heb de UvT zelf benaderd of ze interesse in de tentoonstelling hadden.” Het project kwam tot stand door samenwerking met de provincie en in het verlengde daarvan het BKKC.

“Op een gegeven moment werd ik geboeid door de reflectie van het groen in de buurt van mijn atelier dat reflecteerde op mijn witte werken. Bij het project voor de UvT gaat om het hele proces: het komen en gaan van die bladeren. Het gaat om de reflectie en het samenbrengen van het superorganische en superabstracte. Het werk in de bomen gaat letterlijk over reflectie: de reflectie van de bomen op de platen verwijst naar de innerlijke reflectie van de studenten.”

De kunst van Vermee blijft tot het begin van de winter in de bomen hangen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.