Kritiek op Nationale Studenten Enquête

Moeten studenten de Nationale Studenten Enquête (NSE) wel invullen? Op de website van universiteitsblad Folia wordt hierover gediscussieerd na een column van Frans Van Heest.

De resultaten van de NSE worden gebruikt door beleidsmakers van universiteiten en door websites die scholieren helpen hun keuze voor een vervolgopleiding. De respons op de enquête is  laag, het is dus maar de vraag of het resultaat wel representatief is. Ook zou het niet leiden tot kwaliteit, maar tot scorebordbesturen, aldus Van Heest, masterstudent aan de UvA.

Ook op TiU is de opkomst zeer laag. In 2012 vulden 3719 Tilburgse universitaire studenten de enquete in, iets meer dan een kwart van de studenten. Van Heest roept op tot een boycot van de NSE. In plaats van ‘scorebordbeleid’ moet er een kwaliteitsbeleid komen, waarbij gesprekken tussen de studenten en het bestuur centraal staan.

“Een probleem bij de NSE is dat de cijfers niet vergelijkend zijn, want elke student geeft een opinie over alleen haar eigen universiteit of hogeschool. Pas als je aan meerdere universiteiten hebt gestudeerd kun je vergelijken, ” aldus een van de respondenten op de column. “Het lijkt mij ook niet geheel onwaarschijnlijk dat ontevreden studenten veel eerder geneigd zijn zo een enquete in te vullen dan dat tevreden studenten dat zijn,” aldus een ander.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.