Mogelijk toch basisbeurs voor studenten ’tekortsectoren’

Mogelijk toch basisbeurs voor studenten ’tekortsectoren’

Masterstudenten die een opleiding doen in een zogenoemde tekortsector, kunnen straks mogelijk nog steeds een basisbeurs krijgen. Het kabinet gaat dat onderzoeken.  Dat staat in het Techniekpact dat gesloten is tussen overheid, onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers en studenten. Met twintig actiepunten willen de partijen het tekort aan gekwalificeerde technici snel terugdringen.

‘Bij de uitwerking van het sociaal leenstelsel wordt verkend welke bijdrage de overheid kan leveren aan het tegemoetkomen van studenten in het hoger onderwijs voor de extra kosten die zij maken voor een tweejarige master in tekortsectoren,’ aldus het akkoord.

Er komt meer geld vrij. Zo stellen bedrijven uit de topsectoren jaarlijks duizend studiebeurzen ter beschikking voor excellente Nederlandse en internationale bèta en technologie studenten in het hoger onderwijs (voor bachelor en master).

Er worden geen extra afspraken gemaakt over het opleiden van Nederlandse talenten op universitair niveau. Die afspraken zijn er al, aldus de partijen. Wel worden de pijlen gericht op internationale studenten. Er komen momenteel te weinig (zeven procent) internationale studenten naar Nederland voor een technische studie.

27 procent van hen blijft na de studie in Nederland voor een eerste baan. “Het bedrijfsleven biedt meer werkervaringsplekken zoals stageplaatsen en traineeships aan voor internationale studenten in bètatechnische opleidingen. De universiteiten intensiveren hun gezamenlijke inspanningen om meer (inter)nationale studenten te laten instromen in bètatechnische studies.” De SER adviseerde eerder al iets vergelijkbaars.

UvT-arbeidsmarktprofessor Ton Wilthagen reageert op het akkoord. “Ik denk dat met name het besluit om op de basisschool al te beginnen met techniek erg goed kan werken. Op de middelbare school heb je namelijk wel een profiel techniek, maar de keuzes worden vaak eerder gemaakt. Basisschoolkinderen vinden het erg leuk om dingen te maken (en kapot te maken). Hun interesse is snel gewekt. Belangrijk is wel dat je dan iemand voor de klas hebt staan die iets van techniek weet. En het is ook belangrijk dat ouders hun kinderen steunen als ze voor een technisch beroep gaan. Nu willen ouders vaak dat hun kinderen kiezen voor een prestigieus beroep zoals advocaat of accountant.”

Wilthagen is positief over de strategie om studenten die kiezen voor een technische studie daar financieel voor te belonen. “Belangrijk is wel dat een student dan een studie afrond. En het zal lastig worden om te bepalen om welke studies het gaat. Denk aan Technische Bedrijfskunde. Die studie zal ongetwijfeld lobbyen om te worden opgenomen als uitzondering op het sociaal leenstelsel. Maar het bedrijfsleven zit echt niet op studenten van die opleiding te wachten. Je moet ergens een scheidslijn trekken. lastig, want namen van studies veranderen ook steeds.”

Het Techniekpact zal een deel van het tekort aan technici wegnemen. “Het tekort verdwijnt echter niet geheel. Het is daarom ook zeer belangrijk om in te zetten op arbeidsmigranten uit landen als Spanje. Dat is nu makkelijk gezien door de crisis in Zuid-Europa.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.