Wapens uit de 3D-printer, waar gaat het heen?

Het eerste pistool gemaakt door een 3D-printer is een feit. Een toekomst waarin iedereen zijn eigen wapen kan uitprinten is daarmee een stap dichterbij. Moeten we in paniek raken? Univers vroeg het aan TiU-medewerker Maurice Schellekens van het Tilburg Institute for Law, Technology and Society .

“The Liberator” is het eerste bruikbare wapen geprint door een 3D-printer. Het is helemaal van plastic gemaakt, de afvuurpin uitgezonderd. Goed, het is geen eindproduct geworden waar de gemiddelde wapenliefhebber van uit zijn dak zal gaan. Omdat het van plastic is gemaakt zal het niet lang functioneren. Maar toch: het vuurt echte kogels af en is dus dodelijk.

Het wapen is geprint door de 25-jarige Amerikaan Cody Wilson. Zijn bedrijf Defense Distributed printte het wapen met een tweedehands 3D-printer van zo’n 8000 dollar, gekocht op eBay. Volgens Wilson hoort het printen van een eigen wapen thuis in een wereld waarin informatie steeds toegankelijker wordt. Hij publiceerde de blauwdruk van het wapen op internet, maar moest deze op last van de Amerikaanse overheid weer verwijderen.

De afgelopen week zorgde het printbare wapen voor een hoop commotie, ook in Nederland. Medewerkers van de HvA wisten de blauwdruk nog net op tijd van internet te vissen. Tijdens het uitprinten daarvan werden ze teruggeroepen door het CvB. Het College gaf aan dat het printen van wapens een grens overschrijdt, zelfs als het gebeurt om een academische discussie op gang te brengen.

Geeft “The Liberator” het startschot voor een wereld waarin iedereen straks zijn eigen wapen kan uitprinten? Waar liggen de grenzen van wetenschap en technologie? Univers vroeg het aan Maurice Schellekens, medewerker bij het Tilburg Institute for Law, Technology and Society (TILT).

Moeten we ons zorgen maken?

“Dat denk ik wel. Zeker vanuit een Nederlands perspectief. In Amerika is het normaal om een wapen op zak te hebben, maar in Nederland vinden we dat raar. Wij hebben de Wet Wapens en Munitie die stelt dat je als burger niet zomaar een pistool voorhanden mag hebben en bij je mag dragen. En nu blijkt dat je pistolen zelf kan printen. Tegen die achtergrond is dit wel een zorgwekkende ontwikkeling ja.”

Werken wapens die uit een 3D-printer rollen criminaliteit in de hand?

“Daar heb ik geen onderzoek naar gedaan. Maar op basis van eigen inzicht zeg ik: criminelen komen toch wel aan wapens, voor hen maakt het niet veel uit. Maar we hebben de Wet Wapens en Munitie niet alleen om criminaliteit tegen te gaan. We perken er ook conflicten mee in. Stel dat je een burenruzie hebt. In het ergste geval wordt er een klap uitgedeeld en daar blijft het meestal bij. Maar wat als iedereen een geweer uit zijn printer kan laten rollen? Ik denk wel dat geprinte wapens ervoor kunnen zorgen dat conflictsituaties eerder escaleren.”

De maker van het pistool, Cody Wilson, zegt dat zijn actie een kwestie van vrijheid is, die hoort bij de democratisering van informatie. Wat vindt u hiervan?

“Helemaal flauwekul is het niet. Ik denk dat we uiteindelijk een afweging moeten maken. Enerzijds is er de roep om democratisering van kennis, anderzijds is er de behoefte aan bescherming. Ik denk dat de behoefte aan bescherming uiteindelijk sterker zal blijken.”

Hebben we een strengere regelgeving nodig voor dit soort ontwikkelingen?

“The Liberator” is wel degelijk een aanleiding om bestaande wetten eens kritisch tegen het licht te houden. Op zich staat in de Wet Wapens en Munitie duidelijk welke wapens zijn verboden, geprint of niet. Maar hoe zit het bijvoorbeeld met het verspreiden van blauwdrukken via het internet? Geweren van plastic zijn moeilijk detecteerbaar, moeten we daar de regelgeving op aanpassen? Dat zijn een paar voorbeelden.”

Als ik in Nederland een wapen wil kopen moet ik me registreren. Maar ik kan in relatieve anonimiteit er eentje uitprinten. Wat moeten we hiermee?

“Er zijn mensen die zeggen dat iedereen identificeerbaar moet zijn op het web. Daar ben ik geen voorstander van, dat vind ik vooralsnog een brug te ver. Bestaande bevoegdheden die bij verdenking van een strafbaar feit kunnen worden uitgeoefend, zoals het vorderen van verkeersgegevens en huiszoeking, lijken me voorlopig voldoende. Het probleem zit ‘m eerder bij de bestaande strafbaarstellingen. Die zijn nog niet toegeschreven op een realiteit waarin printbare blauwdrukken via het internet worden verspreid en ‘iedereen’ zonder enige technische kennis een pistool kan uitprinten. Want als gedragingen niet strafbaar zijn of slechts als een licht strafbaar feit gelden kunnen politie en justitie weinig doen.  ”

Wat vindt u van het voorval op de HvA? Zijn er grenzen aan wat de wetenschap mag onderzoeken?

“Ik kreeg de indruk dat de docent het vooral heel erg opwindend vond om een wapen uit te printen. In dat geval begrijp ik wel dat het CvB hem terugroept. Maar goed, als je echt wetenschappelijk onderzoek doet naar het printen van wapens moet dit mogelijk zijn. Mits zo’n onderzoek onder de juiste omstandigheden plaats vindt moeten wetenschappers wapens kunnen uitprinten en analyseren.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.