ISO: te veel opleidingen zonder baangarantie

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt bij monde van voorzitter Thijs van Reekum dat er te veel keuze is qua opleidingen zonder baangarantie. Zo valt te lezen op ScienceGuide.  Het ISO stelt daarom de invoer van een macrodoelmatigheidstoets voor.

Het ISO stelt in het bericht voor om “de macrodoelmatigheidstoets in zijn geldigheid te beperken”. Deze marcodoelmatigheidstoets wordt uitgevoerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) wanneer een instelling in het hoger onderwijs een nieuwe opleiding wil aanbieden.  In de toets wordt bekeken of er vanuit het werkveld vraag is naar zo’n opleiding en de kansen die een pas afgestudeerde heeft op het vinden van een baan. Op dit moment blijft de toets gedurende een opleiding geldig.

ISO stelt voor de  macrodoelmatigtoets te koppelen aan de accreditatie van de NVAO, die elke 5 jaar plaatsvindt. De toets bestaat uit “minimaal drie elementen: de mate van toepasbaarheid van de opleiding, de arbeidsmarktperspectieven en het percentage dat een baan vindt op niveau”.

Van Reekum reageerde op Twitter dat hij de titel van het stuk van Scienceguide misleidend is, daar werd verwezen naar het MBO.  “Wij willen betere aansluiting op arbeidsmarkt voor hbo en wo”, twittert hij.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.