Hoge opleiding geeft goede baangarantie

Afgestudeerden met een universiteitsdiploma hebben een grotere baangarantie dan bezitters van een mbo- of hbo-diploma. Daarbij zijn mensen zonder basale kennis van basisvaardigheden extra kwetsbaar tijdens een economische crisis. De Organisatie Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) publiceerde deze week de onderwijssituatie van 21 EU-landen in hun rapport: Education at a glance 2013.

Tussen 2008 en 2011 nam de werkloosheid bij afgestudeerden aan een universiteit toe met 1,5 procent. Bij afgestudeerden met een mbo- of hbo-diploma bedroeg dit percentage 3,8.

Daarnaast zijn jonge mensen meer afhankelijk van een goede opleiding dan oudere volwassenen. De universitair afgestudeerden tussen de 25-34 jaar kenden de laatste jaren een werkeloosheidspercentage van 6,8 procent. Dit percentage is bij volwassenen tussen de 55 en 64 jaar met hetzelfde opleidingsniveau 2,8 procent lager.

Volgens minister van Onderwijs Jet Bussemaker heeft dit vooral te maken met een gebrek aan werkervaring. Werkgevers zijn kritischer over nieuwkomers op de arbeidsmarkt door het grote aanbod werkzoekenden in een economische crisis. De minister presenteerde de conclusies van het onderzoek en de huidige stand van zaken binnen het onderwijs deze week aan de Tweede Kamer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.