Promovendi moeten worden beschouwd als studenten

Beurspromovendi zijn studenten en geen werknemers. Dit bepaalde het gerechtshof Leeuwarden in de zaak van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) tegen een groep promovendi en vakbond Abvakabo FNV.

Het is de eerste keer dat de rechter oordeelt dat promovendi moeten worden beschouwd als studenten. In het verleden waren rechters van mening dat promovendi in dienst van de universiteit arbeid verrichtten en naar die maatstaf beloond moesten worden door middel van een salaris.

De zaak speelde in april 2013. Weinig betrokkenen hadden verwacht dat de RUG de zaak zou winnen. Toen dit wel het geval bleek te zijn, werd er dan ook vanuit gegaan dat de vakbond in cassatie zou gaan bij de Hoge Raad. Die cassatie bleef echter uit. De vakbond dacht te weinig kans te maken om de zaak te winnen. Tilburgse hoogleraar Paul Zoontjes is daar het niet mee eens. ‘Ik moet nog zien op de Hoge Raad het oordeel van het hof wel zal volgen,’ zo vertelde hij al eerder.

De termijn voor het verstrekken van de dagvaarding is vandaag verlopen. Het lijkt er dus op dat promovendi het voortaan met een studiebeurs moeten doen.

De gehele uitspraak is terug te vinden via Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, 23 april 2013, 200.051.661/01.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.