Stiltecentrum Zwijsen wordt verbouwd

Het stiltegebouw Zwijsen gaat verbouwd worden. Aan de buitenkant verandert niets, maar het gebouw wordt van binnen veranderd om de drie functies van het Zwijsengebouw makkelijker samen te doen gaan. De verbouwing start maart 2014.

Annemarie Hinten, hoofd Academic Forum en de primaire gebruiker van het pand: “Intern gaat er wat veranderen. Het wordt wat beter voor de verschillende gebruikers. Het Zwijsengebouw heeft drie verschillende functionaliteiten: eentje is ontmoeting, de ander is individueel gebed en de laatste is bezinning in brede zin. Het is een klein gebouw, waar drie doelen verenigd in worden.” Dit leidde tot problemen. Individuele bezinning of meditatie gaat slecht samen met een luidruchtigere bijeenkomst in de ruimte er naast. De verbouwing moet dit gaan verhelpen, onder meer door de ruimtes beter te isoleren.

Het plan speelt al enkele jaren, maar dit jaar is de benodigde ‘financiële ruimte’ vrijgekomen, zegt Paul Hoeijmans, hoofd Real Estate Management van de universiteit. De zinken façade wordt ook vervangen, want die is volgens Hoeijmans op sommige plaatsen lek. Daarnaast komt er een gehandicaptentoilet. Er werd ook met het idee van een glazen of betonnen toren gespeeld  – om zo de bovenverdieping beter te bereiken – maar daar was het benodigde budget niet beschikbaar voor.

De bovenverdieping wordt ook onder handen genomen, zegt Hinten: “Boven in het gebouw zijn nu nog twee oude werkplekken en een oud ketelhok. Dat wordt in de plannen vernieuwd. Er komt een ruimte voor stilte en gebed voor voornamelijk individuen.”

Tijdens de verbouwing gaat Academic Forum haar heil elders zoeken. Hinten: “Als daar verbouwd wordt dan gaan we een andere ruimte zoeken in nauwe afstemming met Facility Services.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.