Verhuizen, verbouwen en slopen

Vandaag werd tijdens de CFI (Commissie Financiën en Infrastructuur) aandacht besteed aan verschillende budgetaanvragen vanuit Facility Services. Univers zet kort uiteen welke aanvragen zijn behandeld, al moeten de aanvragen nog officieel goedgekeurd worden bij de Universiteitsraad van volgende week.  Een lastig item hierbij was de manier waarop de budgetten aangevraagd werden, dat was niet zoals het officieel moet, in het Taken en Middelen Plan ( TMP).  De AbvaKabo gaf aan dat zij zich daarom wilde onthouden van  advies op de aanvragen van Facility Service.  Gabe van der Zee, directeur Facility Services, gaf toelichting  aan de commissie namens het college. Dat deed hij in duidelijke taal en met verve.

Asbestsanering Prisma

Een asbestinventarisatie in geheel gebouw Prisma heeft uitgewezen dat er inderdaad asbest in het gebouw zit. De meeste asbest is hechtgebonden (niet vrij aan de lucht blootgesteld) en daarmee geen risico voor besmetting (mits er niet in wordt geboord etc.).

Wel kwam naar voren dat op enkele plaatsen niet-hechtgebonden asbest aanwezig was op de verlaagde plafonds. Dit type asbest kan een gezondheidsrisico vormen wanneer de stof in beweging komt en in de lucht belandt. Luchtmonsters hebben inmiddels uitgesloten dat er geen asbest in de lucht aanwezig was, waardoor het gebouw niet onveilig is om in te werken. Toch vormt de aanwezige asbest een potentieel gezondheidsrisico. “En dat moet eruit”, aldus Van der Zee in de CFI. “Een gecertificeerd bedrijf gaat het asbest verwijderen, zodat er geen gevaar is voor de mensen die er werken”.

De ingediende budgetaanvraag betreft de sanering van alle niet-hechtgebonden asbest in het gebouw. Dit houdt in dat in delen van Prisma plafonds worden verwijderd, en na sanering weer worden hersteld. De exploitatiekosten van 130.000 euro zijn echter niet begroot en dienen ten laste van de decentrale huisvesting te worden gebracht.

Klimaatverbetering Academia

Het klimaat in Academia laat nogal wat te wensen over, zo is gebleken. Tocht, collegezalen die opwarmen, geluidsoverlast en aan de noordkant van het gebouw te koud.  Onderzoek naar de klachten heeft opgeleverd dat de kwaliteit van de oost-, zuid- en westgevel verbeterd dient te worden. Ook zijn er aanpassingen nodig aan de klimaatinstallatie. “Ik zou het gebouw nooit gekocht hebben,” aldus directeur Van der Zee. Facility Services heeft een budgetaanvraag ingediend om de klachten te gaan verhelpen. De werkzaamheden zouden in december 2013 gestart moeten worden en duren enkele maanden. Hierbij worden ruiten en kozijnen vervangen en installaties worden aangepast. Het hiervoor gestelde investeringsbudget uit de begroting 2013 van rond de 250.000 euro is echter niet voldoende, de totale kosten komen uit op ruim 350.000 euro.

Herhuisvesting TSB

Gabe van der Zee: “Het is onverantwoord dat er nu nog mensen in P-laag zitten, ik wil die verantwoording niet dragen”.  Het ruimteverdeelmodel dat is opgesteld in januari 2013 stelt dat er circa 500 werkplekken minder nodig gaan zijn op de campus en dat biedt de mogelijkheid om te beginnen met het ontruimen van P. De ontruiming gaat beginnen op Prisma-laag, de laagbouw van het Prismagebouw.  De budgetaanvraag  gaat over de voorgenomen verhuizing van TSB naar leegstaande ruimtes in Tias en Prisma-Hoog. Zo moeten drie van de vier labs (CNP-lab, SP-lab en cardiolab) gaan verhuizen naar nieuwe locaties binnen Tias en P. De herhuisvesting van de TSB brengt uiteindelijk een verhuizing van zo’n 500 werkplekken met zich mee. De verhuizing zal voorjaar 2014 worden afgerond. Op vragen van de studentenfracties Sam en Front over de roostering antwoordde Van der Zee: “men heeft mij verzekerd dat er geen problemen zullen ontstaan,”  of er meer avondcolleges komen door de sloop kon hij niet zeggen.

Verhuizing TLS

De verhuizing van TSB is niet de enige verhuizing die gaat plaatsvinden naar aanleiding van het ruimteverdeelmodel. Vooral TLS en TiSEM zullen een behoorlijk aantal werkplekken moeten inleveren. Zij moeten ruimte vrijmaken in Koopmans en Montesquieu om andere organisatieonderdelen kans te geven om te verhuizen. TLS levert hiervoor de 4e etage van Simon en de 9e etage van Montesquieu in en TiSEM de westzijden van Koopmans (etages 1 t/m 8). TLS wil in de voorgelegde budgetaanvraag de verhuizing alvast gaan beginnen omdat het nieuwe indelingsplan al is afgerond. Zij hopen te kunnen verhuizen in de herfstvakantie van 2013. Tijdens de vergadering werd er echter al gesproken over de blauwe verhuisbakken die reeds op de werkvloer staan. Kennelijk is Facility Service sneller dan de universitaire democratie kan verwerken.

De verhuizing naar het Koopmansgebouw leverde de vraag op waarom de diensten nu uitgesmeerd  worden over acht verdiepingen in TiSEM. Dat is toch niet logisch? Dan blijkt toch dat zelfs de directeur Facility Service niet alles geregeld krijgt: “Dat vonden ze bij TiSEM niet goed”.  Of de verhuizingen en verbouwingen doorgaan horen we na de Uraad van 27 september.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.