Bijbetalen voor tentamen mag niet

Vervelende situatie bij TiSEM. Voor het vak ‘Financiering 2’ moeten studenten wekelijks online een toets maken. Daarvoor moeten studenten inloggen met een code die bij de nieuwste versie van het boek zit. Gevolg: studenten worden gedwongen om het boek te kopen of de code los aan te schaffen voor dertig euro.

Zonde van het geld, vond ook studentenfractie SAM: “De fractie acht het onwenselijk dat studenten moeten bijbetalen voor het afleggen van een serie toetsen die het midtermcijfer bepaalt. De fractie acht het bovendien een onwenselijk precedent. Andere docenten zouden immers ook het afnemen van betaalde toetsen, bij externe partijen, kunnen verplichten.” In de Universiteitsraad van 22 maart legde de fractie dit dan ook voor aan het College van Bestuur (CvB), nadat gesprekken met de docent en vergaderingen in de faculteitsraad strandden.

De reactie van het CvB: “De student heeft collegegeld betaald en het kunnen maken van toetsen en tentamens is bij de prijs inbegrepen.”

Studenten moeten tweedehands boeken kunnen kopen, of zelfs er voor kunnen kiezen om geen boeken kopen, zegt het CvB. De bijkomende risico’s – een vak halen zonder boek is lastig – zijn dan wel voor de student, maar de toegang tot het tentamen mag niet versperd worden: “Dat kan betekenen dat hij het tentamen niet haalt, maar hij moet het tentamen wel kunnen maken. Hij heeft immers collegegeld betaald.”

Jos Grazell, docent van het vak Financiering 2, reageert per e-mail: “Ik ben blij dat het College van Bestuur bevestigt dat studenten die verouderde tweedehands boeken kopen of geen boeken kopen dit voor eigen risico doen. Studenten hebben het tentamen en hertentamen Financiering 2 altijd kosteloos kunnen maken. Dat staat niet ter discussie. Studenten die niet op voldoende wijze aan de webtesten via de website van het studieboek deelnamen werden gewaardeerd met 80% van het cijfer van het tentamen. Daardoor konden zij mogelijk het vak niet halen. Dit valt onder het in de reactie van het CvB beschreven risico op het niet halen van het tentamen dat studenten dan lopen. Deelname aan de webtesten heeft niet de status van een (midterm) tentamen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.