Kamernood wordt minder hoog

Goed nieuws voor studenten: de spanning op de kamermarkt neemt de komende jaren licht af. Tot 2021 zijn 18.000 extra studentenkamers nodig, maar de jaarlijkse oplevering van nieuwe kamers is de komende jaren groter dan de stijging van het aantal uitwonende studenten.

Hiermee kan niet alleen de vraag bijgehouden worden, maar kunnen zelfs tekorten aan kamers weggewerkt worden. Dit blijkt uit het onderzoek Monitor Studentenhuisvesting van Kences, de brancheorganisatie voor studentenhuisvesting.

Ondanks dat de groeiverwachting van het aantal studenten lager uitpakt dan vorig jaar, groeit het aantal studenten in de meeste steden nog wel tot 2021. Het gaat in totaal om 48.000 studenten. Hierbij zijn de verschillen tussen de verscheidene steden erg groot. Zo groeit het aantal studenten in Amsterdam het snelste, op de voet gevolgd door Utrecht, Groningen en Rotterdam.

Tilburg staat niet op de lijst van een snel groeiende studentenpopulatie. Wel komt ze terug in de top 5 van de steden waarin een relatief behoorlijke hoeveelheid kamers onder de 300 euro wordt verhuurd.

Voor het onderzoek zijn 25.000 studenten ondervraagd. Tweederde hiervan deelt een douche, toilet of keuken. Hiervoor wordt gemiddeld 346 euro betaald. Elf procent van de studenten betaalt een gemiddelde van 457 euro voor een stekkie met eigen douche, toilet en soms eigen keuken. De overige studenten wonen zelfstandig in een ‘normale’ woning, eventueel met partner of huisgenoten. Zij tellen maandelijks zo’n 540 euro neer. Deze bruto maandbedragen zijn inclusief servicekosten, maar exclusief eventuele huurtoeslag.

De resultaten van het onderzoek worden enigszins genuanceerd door het LSVb (Landelijke Studenten Vakbond). Die merkt op dat een aantal factoren niet in het onderzoek zijn meegewogen, zoals de mogelijke afschaffing van de basisbeurs en de ov-studentenkaart.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.