TiU scoort goed onder hoogleraren en slecht onder studenten

TiU scoort goed onder hoogleraren en slecht onder studenten

Tilburg University is volgens hoogleraren en hoofddocenten de beste specialistische universiteit van Nederland. Tegelijkertijd scoort de Tilburgse universiteit slecht als het gaat om studenttevredenheid. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van Elsevier en ResearchNed naar de kwaliteit van het hoger onderwijs in Nederland.

Een opvallende tegenstelling: jubelende hoogleraren en lauwe studenten. Vorig jaar kwamen Elsevier en ResearchNed met exact hetzelfde beeld van de Tilburgse universiteit naar buiten.

In het onderzoek “De beste studies”, vandaag verschenen in de Elsevier, wordt voor de 19e keer op rij hogescholen en universiteiten in Nederland de maat genomen. Dat gebeurt op twee manieren. In totaal zijn 1.960 hoogleraren en hoofdddocenten naar hun oordeel gevraagd. Daarnaast hebben ook 231.648 studenten hun zegje mogen doen.

Elsevier onderscheidt in het onderzoek drie typen universiteiten: brede universiteiten, specialistische universiteiten en technische universiteiten. Tilburg heeft volgens de hoogleraren en hoofddocenten de beste specialistische universiteit in huis. In totaal krijgt Tilburg University 36 procent van de stemmen voor de eerste plaats. Daarmee laat Tilburg Maastricht (13 procent) en Rotterdam (8 procent) ver achter zich.

Kijken we naar het oordeel van de studenten, dan ontstaat er een heel ander beeld. Van de drie specialistische universiteiten eindigt Tilburg op de laatste plek, met een tevredenheidscore van 4,5 procent. Ter vergelijking: Maastricht scoort 25 procent en Rotterdam 28,6 procent.

Hoogleraren en hoofddocenten beoordeelden de opleidingen op de volgende punten: kwaliteit bachelorprogramma, aanbod masterprogramma, kwaliteit docenten en de kwaliteit van de wetenschappelijke publicaties.

Studenten beoordeelden de volgende onderdelen: faciliteiten, onderwijs, inrichting opleiding, docenten, toetsing, organisatie en communicatie.

In totaal zijn er 348 bacheloropleidingen en 388 masteropleidingen beoordeeld.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.