Faculteitsraad tegen opheffing Research Master theologie

Faculteitsraad tegen opheffing Research Master theologie

De faculteitsraad van de Tilburg School of Catholic Theology (TST) heeft een unaniem negatief advies uitgebracht tegen het voorstel om de research master van de faculteit af te schaffen. De research master ‘Theologie en Religiewetenschappen’ wordt gezamenlijk aangeboden door TST en de Tilburg School of Humanties (TSH).

Op de agenda van de faculteitsraad staat dat de faculteitsraad instemmingsrecht over het opheffen heeft, maar op de stukken zelf staat dat de raad het management team alleen mag adviseren over deze kwestie. Interim-decaan van TST Jonkers zegt dat er een fout in de agenda geslopen is, maar dat uit het stuk duidelijk wordt dat het een advies betreft. Arnoud van Hulst, lid van de faculteitsraad: “We hebben altijd gedacht dat het een stuk ter instemming betrof. Zo is het ook besproken tijdens de agenda vergadering.” Volgens het faculteitsreglement heeft een faculteitsraad instemmingsrecht bij wijzigingen in het reglement zelf en als het een wijziging in het Onderwijs en Examenreglement betreft.

Het aanbod van opleidingen staat hier echter niet in: dit staat in het Beheer- en Bestuursregelement, waar het College van Bestuur en de Universiteitsraad over beslissen. Olga Zweekhorst, adjunct-directeur van TSH, is dan ook duidelijk: de faculteitsraad heeft geen instemmings-, maar een adviesrecht. “Het College van Bestuur beslist hierover. De medezeggenschap pleegt op dat niveau plaats te vinden. Het College vraagt een dossier aan het faculteitsbestuur, waarin ze het gebrek aan voortzetting moet motiveren. Het advies van de opleidingscommissies en – in dit geval – de beide faculteitsraden wordt hierin meegenomen.”

De besturen – het bestuur van TSH en het management team van TST – motiveren hun besluit met ‘structureel lage instroom, zowel van studenten met een Nederlandse vooropleiding als van studenten met een buitenlandse vooropleiding’. In het afgelopen collegejaar zaten vijf studenten in de tweejarige research master. “De opleiding is langdurig en structureel te weinig attractief gebleken”, zo leest een memo van de besturen die naar de faculteitsraden gestuurd is.

De faculteitsraad motiveert haar negatieve advies met een brief. Ze erkent dat de instroom laag is, maar brengt daar tegenin dat er ‘geen expliciete noch internationale werving’ geweest is. Ze wijst het bestuur ook op de toename in bachelorstudenten theologie (14 vooraanmeldingen voor de gehele faculteit; een stijging van 180 % ten opzichte van vorig jaar). Dit sorteert volgens de faculteitsraad ook effect in het aantal aanmeldingen voor de research master. Daarnaast wordt volgens de faculteit het ‘wetenschappelijke karakter van theologie’ ondermijnd door het opheffen van de research master. “Als je richting een onderzoeksuniversiteit wil – zoals het strategisch plan zegt – is dit voorstel vreemd”, zegt Arnoud van Hulst, lid van de faculteitsraad van TST.

De faculteitsraad schrijft verder: “Indien de research master te weinig attractief is, moet er juist een inspanning geleverd worden om de research master attractiever te maken.” De raad van TST stelt voor om de research master te hervormen en geheel onder te brengen bij de eigen faculteit.

De besturen van beide faculteiten willen dat de instroom van afgelopen september de laatste is. De faculteitsbesturen hebben daartoe de eerste stap genomen door in september geen heraccreditatie aan te vragen. De huidige accreditatie verloopt op 17 februari 2016: de beoogde beëindigingsdatum van de opleiding.

‘Studenten afraden in te stromen’
De research master kent een extra instroommoment in februari. De opleiding kan niet op tijd formeel opgeheven worden om instroom in februari te voorkomen. “In de communicatie naar potentiële studiekiezers zal het daarom ten zeerste moeten worden afgeraden om in februari 2014 in te stromen indien zij het volledige curriculum zouden moeten doorlopen.”

Studenten kunnen de research master wel afronden, maar elke studievertraging kan studenten duur komen te staan. Mochten de studenten in de opleiding in 2016 niet afgestudeerd zijn, dan ontstaat er een probleem: “Gezien het unieke profiel en labelling van de opleiding zal geen enkele andere research master opleiding van Tilburg University geselecteerd kunnen worden als alternatief voor zittende studenten. Een oplossing zal elders gevonden moeten worden.”

De research master is ondergebracht bij twee faculteiten. De beslissing moet daarom eerst door zowel de faculteitsraad van Humanities als de faculteitsraad van TST heen. Het besluit moet daarna bekrachtigd worden door de universiteitsraad, waarna het Stichtingsbestuur van de universiteit uiteindelijk de handtekening zet.

Morgen meer als de faculteitsraad van Humanities advies uitbrengt over dit voorstel.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.