Zie ginds komt de stoomboot…

Er zijn mensen die zich in het kader van hun baan al jarenlang tot nut van niemand weten staande te houden. Die de hele dag paperclips zitten tellen, elastiekjes ontwarren, enveloppen op stapeltjes leggen. Helemaal niet erg. Niks mis mee. Maar af en toe willen die mensen zich verdienstelijk maken. Dan worden ze lid van een projectgroep of een werkgroep of commissie en dan gaan ze een bepaald verschijnsel bestuderen. En daar een rapport over schrijven.

Dit soort pietlutten steekt ook elk jaar tegen Sinterklaas de kop weer op. Zo is er dit jaar een heuse werkgroep Zwarte Piet opgericht. Zo is er dit jaar een heuse werkgroep Zwarte Piet opgericht. Ik denk, ik schrijf deze zin maar twee keer, de eerste keer dacht u wellicht dat het grapje was. De Verenigde naties hebben een werkgroep Zwarte Piet opgericht. Niet om de kwaliteit of het gewicht van de chocoladeletters te controleren. Of het aantal pepernoten of kruidnoten in elk zakje na te tellen. Nee, om zich te buigen over rapporten waarin informatie is verzameld over het racistische karakter van het Sinterklaasfeest. Deze informatie is door vier rapporteurs verzameld. Echt waar. Vier rapporteurs. En nu heeft de voorzitter van deze VN-werkgroep het standpunt ingenomen dat het Sinterklaasfeest moet worden verboden omdat dit feest een terugkeer naar de slavernij zou inhouden.

Hoe gebrekkig is toch het historische inzicht van veel mensen. Zwarte Piet heeft niets te maken met de donkerkleurige mensen die in vroeger eeuwen delen Spanje in hun bezit hadden. De hulpjes van de goede Sint zijn gewoon blanke mensen die zwart geworden zijn omdat zij door de schoorstenen naar beneden klimmen om cadeautjes op tafel te leggen. Zij geven dus helemaal geen gestalte aan Moren, zoals die donkere mensen in het vroegere Spanje vroeger werden genoemd. Die naam zal tegenwoordig ook wel niet meer moren… eh, mogen. Het enige wat moet gebeuren, is dat ze Zwarte Piet wat anders aankleden, niet meer in van die Moorse kleding die allang niet meer in de mode is, zelfs niet bij de Moren. En alle Pieten moeten op een taalcursus, want dat gebrekkige Nederlands dat ze spreken is inderdaad stuitend. Zelfs in Limburg spreekt men beter Nederlands.

Straks steekt ook die onnozelaar de kop weer op die heeft gepleit voor Veelkleurige Pieten. Dus dat er bijvoorbeeld ook een Groene Piet moet komen, een zogenaamde eco-piet die met bomen knuffelt en duurzame mandarijnen rondstrooit. En een Roze Piet die knuffelt met niet-hetroseksuelen en die gekleed in een heel stak matrozenpakje op het dek van de stoomboot heen en weer wipt. En dan is het misschien ook eens tijd voor een Zwarte Pot, omdat anders de lesbo-feministen niet serieus worden genomen. Hoewel, volgens mij zijn die nog nooit serieus genómen, maar dit terzijde. En dan kunnen de leden van die werkgroep van de VN heel gepast optreden als Zeurpieten.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.