‘Living limitless’ met TEDx

Studievereniging Asset | SBIT organiseert op 13 februari 2014 een TEDx-event met het thema ‘Living Limitless’. Het is tweede keer dat de vereniging een dergelijke conferentie organiseert, ter vervanging van het jaarlijkse symposium. Licensee Joep van Dingenen: “In 2012 was er al TEDxTilburgUniversity. Daar waren 160 inschrijvingen voor 100 plekken, het was erg populair. Wij hadden al tientallen jaren een jaarlijks symposium en daar wilden we vanaf. We bedachten dat TEDx een leuke vervanger zou zijn.”

De bijeenkomsten, waarbij mensen uit allerlei expertises wordt gevraagd in 18 minuten ‘de presentatie van hun leven’ te geven, zijn populair. De ‘x’ in TEDx staat voor een ‘independently organized event’, een afgeleide van de originele Amerikaanse TED, waar een licentie voor moet worden aangevraagd. Van Dingenen en mede-organisator Denis Oei vertellen meer.

Hoe komen jullie aan dit thema?
Joep:
“Met het thema ‘Living Limitless’ kun je veel verschillende kanten op en mensen kunnen er vanuit verschillende disciplines iets over zeggen. Het is als het ware een soort kapstok. Er zullen mensen komen spreken over allerlei zaken. Zo behoren muziek en theologie ook tot de mogelijkheden.”

Hoe haal je een TEDx-event naar de universiteit toe?
Joep:
“Als je een TEDx-event wil organiseren zul je een licentie moeten aanvragen. Dit kan gewoon online. Men neemt vervolgens je verzoek in behandeling. Eventueel wordt er via Skype nog contact met je gezocht. Tijdens dat gesprek stellen ze wel kritische vragen. Bij ons vroegen ze zich bijvoorbeeld af of het event niet te technisch zou worden. Ze vinden het erg belangrijk dat een TEDx-event past bij wat TED is.”

Hebben jullie zelf een favoriete ‘TED-talk’?
Denis:
“Ja. Die van Sir Ken Robinson over het schoolsysteem, dat volgens hem nu nog te veel gebaseerd is op de tijd van de industriële revolutie. Hij verwerkt er veel Britse humor in.”

Sir Ken Robinson: Do schools kill creativity?

Joep: “Mijn eerste en favoriete TED-talk is die van Al Gore over klimaatverandering.”

Al Gore: New thinking on the climate crisis

TED heeft een digitaal karakter. Wat betekent dit voor jullie event?
Denis:
“De filmpjes van de presentaties komen later online te staan. Daarnaast zijn we nog bezig met het regelen van ‘streaminglocaties’, waar de presentaties via de beamer te volgen zijn.” 
Joep:
“Hoewel het dus mogelijk is om de filmpjes later thuis te kijken, gaat het bij TED (en TEDx) ook veel om de sfeer en het gevoel op de dag zelf. Niet alleen de ideeën van mensen zijn belangrijk, maar ook vooral de manier waarop sprekers die ideeën overbrengen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.