Instituten blijven bij NWO

De wetenschappelijke instituten van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek functioneren ‘zeer goed tot excellent’, meent staatssecretaris Dekker van Onderwijs. Ze hoeven daarom niet overgeheveld te worden naar universiteiten in het land. Dit gaat in tegen het advies van een evaluatiecommissie die de dubbelrol van de NWO onderzocht.

De evaluatiecommissie geeft aan dat de huidige positie van NWO van zowel subsidieverlener als uitvoerder van onderzoek afwijkt van wat internationaal geaccepteerd is. De schijn van belangenverstrengeling kan snel ontstaan. De commissie adviseert daarom de instituten geleidelijk aan onder te brengen bij universiteiten met een passend profiel. Dekker legt het advies echter naast zich neer. “Alles overwegende, ben ik niet voornemens de instituten nu over te hevelen naar universiteiten”, schrijft hij aan de Tweede Kamer. “De nadelen die de commissie noemt zijn goed te ondervangen; aan een overheveling naar universiteiten zouden juist weer andere nadelen kleven.”

De NWO is met een budget van 625 miljoen euro per jaar een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland en stimuleert kwaliteit en vernieuwing in de wetenschap. De organisatie valt onder verantwoordelijkheid van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.