Bussemaker kijkt naar perverse prikkels hoger onderwijs

Bussemaker kijkt naar perverse prikkels hoger onderwijs

Minister Bussemaker gaat kijken naar eventuele gevolgen van perverse prikkels in het hoger onderwijs.  Dat zei ze dit weekend bij het televisieprogramma Buitenhof. Ze gaf in dat gesprek ook aan dat het onderwijs aan universiteiten voor een deel wat verwaarloosd is.

Dat komt doordat er veel nadruk is gelegd op onderzoek en doordat studentenaantallen enorm zijn gestegen. Een andere oorzaak is dat studenten niet op alle niveaus met de juiste papieren binnenkomen.  De minister doelt op HBO-studenten die na het behalen van hun hbo-propedeuse naar de universiteit overstappen, maar eigenlijk nog niet klaar zijn voor universitair niveau.

Er is de laatste maanden veel te doen over het eventuele gebrek aan kwaliteit in hoger onderwijs en wetenschap. Vijf vooraanstaande wetenschappers hebben zich verenigd in de actiegroep Science in Transition. De prikkels in de wetenschap zijn net zo pervers als bij banken, zo zei initiatiefnemer Frank Miedema, decaan van het UMC Utrecht. Zo krijgen universiteiten per afgeronde promotie circa 90.000 euro. Ook voor (afgestudeerde) studenten rinkelt de kassa.

Bussemaker: “Ik maak me geen zorgen over de kwaliteit bij universiteiten. We doen het in Nederland echt goed, vergeleken met andere landen. We hebben al veel problemen aangepakt, onder meer door uitval te bestrijden en het aantal contacturen te verhogen. Maar als wetenschappers zeggen dat het bij universiteiten wel heel erg veel over kwantiteit gaat, zijn dat wel signalen die we serieus moeten nemen. Het baart me echt zorgen als ik een van de initiatiefnemers van Science in Transition hoor zeggen dat dat ze een proefschrift door laten gaan, omdat het geld oplevert. Tegelijkertijd weet ik dat proefschriften streng worden beoordeeld en dat een deel soms opnieuw moet. ”

Bussemaker vindt dat niet alles in termen van rendement en outputfinanciering moeten worden vormgeven. “Een universiteit is bij uitstek die plek die gedreven zou moeten worden door nieuwsgierigheid en niet door rendementen. Het geld dat universiteiten krijgen voor de promovendi, is ook bedoeld om hen van te betalen. Maar als het wordt ervaren als een perverse prikkel, moeten we daar naar kijken.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.