Onderzoeksdata, een lastig thema

Hoe gaan we om met onderzoeksdata? Op de bijeenkomst ‘Best Practices in Research Data Management’ van TiU probeerden verschillende wetenschappers hier een antwoord op te vinden.

Ron Dekker is econometrist en werkzaam bij de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Hij betoogt dat bij de aanvraag voor een onderzoeksbeurs al moet worden gekeken naar de dataset. Omgaan met data is volgens Dekker specialistenwerk. Fouten worden snel gemaakt. Fraude met data, onderzoekers die data niet willen delen en onzuivere data zijn veelvoorkomende zaken. Wetenschappers en studenten moeten zich hier meer mee gaan bezighouden.

Volgens Dekker moeten er E-scientists worden aangesteld, speciaal aangestelde mensen voor omgang met data. Zij kunnen data van het ene naar het andere onderzoek transporteren. Dit moet op nationaal niveau geregeld worden. Daarnaast ligt er ook een rol bij de wetenschappelijke tijdschriften. Zij zouden een soort kwaliteitsstempel kunnen invoeren.

Om de juridische kant van het verhaal te belichten, sprak Niels van de Ven, hoofd van de afdeling juridische zaken. Hij begon met een paar voorbeelden. Mag je bijvoorbeeld de mail bekijken van een collega die overleden is? Mag je als docent Youtube-videos gebruiken in je colleges? En als je een interview hebt gegeven aan een krant, mag je dan uit enthousiasme het stuk doorplaatsen? Van de Ven laat zien dat het omgaan met data een specifieke juridische problematiek is. Hij betoogt dat de digitale rechten in de hele organisatie moeten worden vastgelegd, of dit moment is het nog te versnipperd en dat zorgt voor problemen.

De middag eindigde met een aantal case studies van wetenschappers uit verschillende disciplines.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.