Eijffinger maakt gehakt van ‘PVV-rapport’

De Tilburgse econoom Sylvester Eijffinger haalt het rapport dat stelt dat Nederland beter uit de EU en de Eurozone kan stappen, volledig onderuit. “Dit is geen bijdrage aan een serieuze discussie.” Hij vindt wel dat economen en politici veel beter moeten uitleggen wat de kosten en baten van de EU zijn.

Het Engelse onderzoeksbureau Capital Economics voerde in opdracht van Geert Wilders en de PVV een onderzoek uit naar de baten en kosten van de Nederlandse deelname aan de Europese Unie en de Eurozone. De conclusie: het kost Nederland meer dan het opbrengt. Terug naar de gulden en uit de EU stappen, is het devies van Wilders.

Gehakt
Sylvester Eijffinger, hoogleraar Financiële Economie aan de Tilburg University, maakt gehakt van het rapport. “Dit is een karikatuur van een rapport”, begint hij. “Er zitten aannames in die niet kloppen. Ik kan met betere aannames zo een rapport maken waaruit het tegenovergestelde blijkt”, zegt hij.

Immigranten
Volgens de econoom berekent Capital Economics bijvoorbeeld onterechte kosten van EU-deelname. Zoals voor de hulp aan niet-Westerse immigranten – een belangrijk punt voor de PVV. “Die kosten komen helemaal niet voort uit regelgeving van de EU, maar uit internationale verdragen. Bijvoorbeeld de Rechten van de Mens. Ook als we uit de EU stappen, moet Nederland zich daaraan houden.”

Gulden
Ook over de baten redeneert het onderzoeksbureau veel te kort door bocht, vindt Eijffinger. “Capital Economics – ik heb trouwens nog nooit gehoord van dit bureau – zegt dat als we uit de Europese Unie stappen, we weer een eigen wisselkoers kunnen volgen. Maar daarvan was daarvoor ook al nauwelijks sprake. We volgden op twee decimalen de Duitse Mark. In economische zin was Nederland altijd al een economische deelstaat van Duitsland.”

Verkiezingen
Of we wel of niet moeten deelnemen aan de EU, wordt dé inzet van de komende Europese verkiezingen, zegt de econoom. “Maar er ís geen weg terug. Het is niet zoals met een game, dat je op de resetknop kunt drukken.” Het is volgens hem ook niet nodig omdat de EU en de euro Nederland veel economisch voordeel opleveren. “Als kleine open economie hebben we er baat bij dat we vrijuit kunnen exporteren met andere EU-landen. Bovendien hebben we als een klein land relatief veel invloed in Brussel. Het is belangrijk dat je daar aan tafel zit. Dan heb je invloed.”

Baudet
Eijffinger vindt dat het rapport terecht niet serieus wordt genomen. In tegenstelling tot Thierry Baudet (columnist en voormalige postdoc aan de Tilburg University) die denkt dat het juist een ‘gamechanger’ is. “Baudet is een filosoof en geen econoom. Het is met economie net als met voetbal. Iedereen heeft er verstand van.”

Uitleggen
Maar de econoom kan wel begrijpen dat veel Nederlanders weinig ophebben met de EU. “De kosten en baten van de EU en de euro in beeld krijgen, dat is gewoon erg ingewikkeld. Economen en politici moeten dat veel beter uitleggen. Maar dan moeten ze natuurlijk wel een podium krijgen.” Het rapport van Capital Economics helpt wat hem betreft in ieder geval niet.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.