BEST moet ondersteunende diensten TiU herstructureren

Het BEST-programma (Building Excellent Support at TiU) moet van Tilburg University ‘één slagvaardige organisatie’ maken. Het programma gaat daarom de ondersteunende diensten van de universiteit herstructureren. BEST realiseert daarmee twee doelstellingen van het strategisch plan. Het programma wordt bekostigd met een half miljoen euro uit de strategische middelen en moet de huidige situatie bij de diensten in kaart brengen. BEST adviseert over een oplossing en coördineert de realisatie van die oplossing.

BEST richt zich op elke medewerker die geen directe onderwijs, onderzoeks- of valorisatietaak verricht. De hoofdlijnen van het programma zijn door een stuurgroep vastgesteld. Een programmamanager, Marc Bosma, stelde vervolgens een plan van aanpak op. Dit plan ligt op 23 mei ter bespreking voor aan de Universiteitsraad. Bosma stelt voor elke dienst een werkgroep samen. Deze werkgroepen hebben drie maanden de tijd om een rapportage te schrijven. Alle communicatie van BEST is tweetalig: de Engelstalige versie van het plan is zelfs leidend in de bespreking van de Universiteitsraad. De werkgroepen mogen zelf bepalen in welke taal zij rapporteren, maar er moet in elk geval een Engelstalig samenvatting verschaft worden.

Acht standaarden zijn van belang in de rapportage: bestuurbaarheid, efficiëntie en synergie, flexibiliteit, professionaliteit, slagvaardigheid, toekomstbestendigheid, transparantie en verantwoordelijkheidszin. BEST wil dertien werkgroepen instellen voor evenveel ‘functionele supportdomeinen’. De diensten zijn: alumnirelaties, Communicatie & Marketing, Facility Services, Finance, HRM, ICT, Internationalisering, onderwijs-, onderzoeks-, project, secretariële, strategische en valorisatieondersteuning.

Dit jaar wordt het plan voorbereid en vinden de analyses van de werkgroepen plaats. Mocht voor de nieuwe organisatievorm een reorganisatie noodzakelijk zijn, dan neemt het College van Bestuur daar eind dit jaar een besluit toe. De nieuwe organisatiestructuur gaat vanaf eind 2015 ingevoerd worden.

Het resultaat van het programma wordt gemeten door het behalen van mijlpalen, het draagvlak voor het ontwerp in de organisatie en met behulp van instrumenten als de Organisatiemonitor, Nationale Studenten Enquête en de Internationale Studentenbarometer.

Als BEST geld bespaart, gaat dit naar onderwijs en onderzoek, schrijft het College. “Zo kan deze bundeling van krachten niet alleen resulteren in een professionele ondersteuning maar ook de inzet van menskracht in het onderwijs on onderzoek verruimen.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.