Twittersimulanten gezocht voor rampenoefening

Bij een ramp komt via social media snel een geruchtenstroom op gang. Hoe moeten autoriteiten en hulpverleners daarmee omgaan? Tijdens een rampenoefening wordt daarmee geëxperimenteerd. Gezocht: twittersimulanten.

Universitair docent Information Management, Bartel Van de Walle, en promovendus Kenny Meesters leiden het experiment. Het is onderdeel van een grote rampenoefening op 24 mei ergens in Vlaanderen.

De Tilburgse onderzoekers roepen hiervoor de hulp in van vrijwilligers die de hulpdiensten gaan bestoken met vragen. Zo kunnen de hulpdiensten voor het eerst ook oefenen in het omgaan met informatie die sociale media biedt.

De rol die (digitale) informatie speelt bij besluitvormingsprocessen bij humanitaire hulpverlening is de kern van het onderzoek Van de Walle en Meesters. Hoe maken hulpverleners gebruik van digitale informatie in hun besluitvorming? Ook gezien de tijdsdruk, onzekerheid en complexiteit in combinatie? Hoe wordt informatie verzameld, verwerkt en gedeeld tussen hulpdiensten en burgers?

Iedereen die actief is op Twitter of dat wil worden, kan zich aanmelden als ‘twittersimulant.’ Dat kan vanaf iedere locatie, dus ook vanuit Nederland. Deelnemers krijgen voor de oefening een bepaald ‘profiel’ toegekend op basis waarvan zij gaan twitteren en reageren op de ‘ramp’.

Vrijwilligers wordt gevraagd op 24 mei in de vroege middag beschikbaar te zijn. De simulanten worden voor een uur ingeschakeld. Aanmelden kan hier of door op Twitter een berichtje te sturen naar @Rampenoef112.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.