Twintig procent van stagiairs krijgt geen stagevergoeding

Twintig procent van stagiairs krijgt geen stagevergoeding

Eén op de vijf stagiairs krijgt geen stagevergoeding. Ook is het gemiddelde loon afgenomen naar 265 euro per maand. Dat is 20 euro minder dan vorig jaar. De stagevergoeding in de zorg is met 129 euro het slechtst betaald. In de ict wordt met 343 euro per maand het meest uitgekeerd. Dit blijkt uit onderzoek van StudentenBureau in samenwerking met Erasmus Universiteit Rotterdam.

Voor het onderzoek hebben 2000 studenten, 180 bedrijven en 80 onderwijsinstellingen een enquête ingevuld. Van de 2000 ondervraagden studenten lopen er 18 procent stage in Noord-Brabant.

Naast de grote verschillen per branche, zijn er ook grote verschillen per provincie. Noord-Holland scoort het beste. Daar levert een stage 290 euro per maand op terwijl in Groningen honderd euro per maand minder wordt uitbetaald. Noord-Brabant staat op de vierde plek met 269 euro per maand. Er is geen onderzoek gedaan naar de reden van deze verschillen.

Voor het onderzoek zijn ook de branches meegerekend waar het niet gebruikelijk is dat  een vergoeding wordt betaald. In het primair onderwijs is dit bijvoorbeeld het geval. Laurens Simonse van StudentenBureau: “Er zijn bedrijfstakken die zeggen dat ze geen stagevergoeding geven. StudentenBureau vindt dat onzin, omdat er geen wetten zijn die zeggen dat ze dat niet hoeven doen. Daarom hebben wij ze meegeteld in het onderzoek.”

Van de twintig procent die geen stagevergoeding ontvangt betreft het 66 procent hbo-studenten. De overige 34 procent zijn zowel mbo als universitair stagiairs.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.