Decanen kritisch over BEST

De decanen van Tilburg University zijn niet blij met het BEST-programma. Dat vertelde Arie de Ruijter, decaan van Tilburg School of Humanities, vandaag tijdens de faculteitsraad.

Het BEST-programma – Building Excellent Support at Tilburg University – moet de ondersteunende diensten van Tilburg University herstructureren. Daartoe heeft het programmamanagement dertien werkgroepen geïnstalleerd, die de stand van zaken in evenveel werkgebieden in kaart moet brengen.

Die werkgebieden bevinden zich alleen in de ondersteunende diensten: alumnirelaties, Communicatie & Marketing, Facility Services, Finance, HRM, ICT en Internationalisering. Daarnaast afdelingen op het gebied van onderwijs-, onderzoeks-, project-, secretariële-, strategische- en valorisatieondersteuning. De werkgroepen gaan in ieder geval kijken naar bestuurbaarheid, efficiëntie en synergie, flexibiliteit, professionaliteit, slagvaardigheid, toekomstbestendigheid, transparantie en verantwoordelijkheidszin.

Een notitie voor de werkgroepen vanuit het management van BEST was een schop tegen het zere been van de decanen. De ingenomen uitgangspositie bevalt de decanen niet: “Wat één van de conclusie had kunnen zijn – zo veel mogelijk diensten centraal organiseren – is nu de uitgangspositie van het programma.” De Ruijter: “Best is niet altijd beter. De zaak is nog niet gelopen als het aan de decanen ligt.”

De doelstelling van het programma onderschrijven de decanen nog steeds, zegt De Ruijter. “Een aantal aspecten van het programma zijn wel goed, maar het geeft een eenzijdig beeld van de voordelen.”

Marcel Sarot, decaan van Tilburg School of Catholic Theology, bevestigt het ‘gerommel’ aan Univers: “Wij [de decanen] hebben met het College van Bestuur afgesproken dat het BEST-programma gaat over wat er centraal kan gebeuren en wat er decentraal moet gebeuren. In recente documenten lijkt het erop dat centralisering het doel is – en dat kan best een conclusie zijn – maar iedereen wil verder op basis van wat afgesproken is.”

Dit jaar wordt het plan voorbereid en vinden de analyses van de werkgroepen plaats. Mocht voor de nieuwe organisatievorm een reorganisatie noodzakelijk zijn, dan neemt het College van Bestuur daar eind dit jaar een besluit toe. De nieuwe organisatiestructuur gaat vanaf eind 2015 ingevoerd worden. Mocht door BEST geld bespaard worden, dan gaat dit naar onderwijs en onderzoek.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.