UvA krijgt hoogleraar vaderschap

De Universiteit van Amsterdam heeft de eerste Nederlandse hoogleraar vaderschap benoemd. Opvallend is dat de nieuwe functie wordt vervuld door een vrouw. “Ik denk dat ze eigenlijk een vader in het hoofd hadden bij het schrijven van de vacature”, vertelt familiesocioloog Renske Keizer, 31 en moeder van drie, aan NRC Next.

Het idee voor de bijzondere functie komt van het Vader Kennis Centrum, een organisatie die is ontstaan uit een beweging die opkwam voor ‘dwaze vaders’: mannen die na de scheiding hun kind niet meer mochten zien. Tegenwoordig pleit het VKC vooral voor het betrekken van vaders bij de zorg en opvoeding van hun kinderen.

“We weten uit onderzoek dat als vaders vanaf het begin betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen de kans op echtscheiding lager is en dat het goed is voor het welbevinden van het kind”, vertelt Keizer. “Een van mijn eigen studies heeft laten zien dat zoons van betrokken vaders ook minder probleemgedrag vertonen.” Helaas stimuleert het Nederlandse beleid de betrokkenheid van vaders niet genoeg, vindt Keizer. Waar de meeste Europese vaders minstens twee weken betaald verlof krijgen zodra hun kind is geboren, krijgen Nederlandse vaders maar twee dagen vrij. “Daarmee geef je nou niet het signaal af dat vaders belangrijk zijn bij de opvoeding van een kind.”

Keizer werkt vanaf 1 september één dag in de week aan de UvA. Ze wil onder andere de invloed van vaders op taalontwikkeling van kinderen onderzoeken. ”We weten dat vaders meer actieve werkwoorden gebruiken, meer abstracte woorden en vaker de gebiedende wijs. Zien we dan ook dat kinderen van betrokken vaders een beter taalontwikkeling doormaken?”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.