Spijkers met koppen in eerste Uraad

Vandaag was de eerste vergadering van de Universiteitsraad van dit jaar. Er werden direct spijkers met koppen geslagen: de bibliotheek is vanaf nu permanent tot middernacht open, CoRPS is Center of Excellence geworden en de universiteit gaat experimenteren met het openstellen van de Mensa in het weekend.

Het eerste agendapunt werd direct van tafel geveegd. De fracties hadden vragen over de onderwijs- en onderzoekstrategie van het DAF Technology Lab. De antwoorden daarop werden, volgens Verhagen van medewerkersfractie ABVAkabo, rond middernacht geleverd door het College – te laat om nog te behandelen in de vergadering. De raad besloot wel over investeringen van de universiteit in het DAF Technology Lab. Het virtual reality lab wordt medemogelijk gemaakt door een donatie van vier ton. Verhagen legt uit: “Wij vinden het belangrijk dat het laboratorium bijdraagt aan onderwijs en onderzoek. Dat aspect vinden wij veel belangrijker dan eventuele marketing of samenwerkingsverbanden.”

CoRPS wordt vierde Center of Excellence
Vervolgens kreeg CoRPS – Center of Research on Psychology in Somatic diseases, een multidisciplinair onderzoeksinstituut gelieerd aan de psychologische faculteit – het Centre of Excellence label van de universiteit en de daarbij behorende subsidie van twee ton per jaar voor vijf jaar. Een externe onderzoekscommissie beoordeelde CoRPS als excellent: “Gelet op de beperkte staf van het instituut, zijn de resultaten die CoRPS in vijf jaar bereikt heeft opmerkelijk. De kwaliteit van hun werk is zeer hoog en is internationaal gezien één de beste in het onderzoeksveld.”

Openstelling mensa
De studentenfracties SAM en Front bereikten een zwaarbevochten overwinning: al sinds de zomer sleutelen de fracties aan een formule waarin de Mensa open kan, zonder dat er al te veel geld van de universiteit bij hoeft. Eerdere proeven met de Esplanade hadden niet het gewenste effect en een zoektocht naar exploitanten strandde: niemand durfde op eigen kracht het restaurant uit te baten.

Na drie scenario’s afgekeurd te hebben, kwam het College van Bestuur met scenario vier: openstelling alleen op zondag van vier tot acht, voor een proefperiode van acht weken tijdens de volgende tentamenperiode. Daarvoor werd vandaag gekozen.

Aan het uitvoeren van dit scenario hangen wel een paar ‘restricties’. De kosten voor de pilot konden niet precies uitgerekend worden. Het College raamt de kosten voor de pilot op 22.000 tot 30.000 euro. Mocht de uiteindelijke raming hoger uitvallen, dan gaat het feestje alsnog niet door. Het College weigert om de cateraar te blijven subsidiëren na afloop van de pilot.

Een andere pilot – de openstelling van de bibliotheek tot middernacht – werd wel definitief gemaakt na een positieve evaluatie. Ook diende fractie Front een voorstel in om externen uit de bibliotheek te weren: lees daarover hier meer.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.