Onduidelijkheid rond nieuwe studenten-OV

Minister Bussemaker (OCW) wil de student uit de spits halen. Een speciale Taskforce moet zorgen dat studenten het openbaar vervoer ‘beter benutten’. Thom de Graaf (voorzitter van de Vereniging Hogescholen) is niet onder de indruk. “Haagse veronderstellingen die op drijfzand zijn gebouwd.”

In het kader van het nieuwe leenstelsel krijgen studenten straks een ander ‘reisproduct’. Einddoel van de Taskforce ‘Beter Benutten Onderwijs en Openbaar Vervoer’ is om hierop € 200 miljoen te bezuinigen in vergelijking tot de bestaande OV-kaart. In de Taskforce moeten volgens het kabinet ‘vertegenwoordigers van studenten en scholieren, onderwijsinstellingen, OV-bedrijven en decentrale overheden’ zitting hebben. ScienceGuide ontdekte dat het nog niet uit de verf komt. Sterker: vertegenwoordigende instanties als LSVb of ISO zijn niet eens op de hoogte. Er is in de persoon van Jeannette Baljeu (VVD) alleen een voorzitter benoemd.

Drijfzand
Zo schiet de studentenluwe spits natuurlijk niet op. Thom de Graaf gelooft überhaupt niet in de opzet. “Dit is een loze poging om de kosten van de OV-kaart te verlagen.” Het idee dat universiteiten, hbo’s en stagebedrijven hun roosters aanpassen om de spits te ontlasten, vindt De Graaf een hersenspinsel. “Dat kun je niet centraal aansturen.” Aan roosters en studietijden liggen onderwijskundige keuzes ten grondslag. Met treinenloop heeft het niks te maken. De politiek rekent zich te gemakkelijk rijk. Zo zou er alleen al rond onderwijsknooppunt Utrecht voor miljoenen bezuinigd kunnen worden. De Graaf is kritisch: “Zulke Haagse veronderstellingen zijn op drijfzand gebouwd.”

Als de bezuiniging via de NS niet lukt, dan wil minister Bussemaker de € 200 miljoen in mindering brengen op extra investeringen in HBO en WO. Echter: het ministerie van OCW moet oppassen dat het door de bomen het bos wel blijft zien. De rekensom wordt steeds rommeliger. Zo is er bijvoorbeeld geen duidelijkheid over de exacte opbrengst van het nieuwe leenstelsel. Tussen de begroting van OCW en de beraming in de Troonrede ligt maar liefst twee tot vier ton.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.