Museum De Pont: een avontuurlijk dagje uit

“In veel werken van James Turrell gaat het om de complexiteit van de waarneming van het licht”, stond er op het bordje voor de ingang. Nou, dat hebben we geweten. Het bezoek met mijn ouders aan De Pont liep een stuk complexer af dan verwacht. Bij een kunstwerk van James Turell flikkerde mijn vader over een muurtje heen, dat in de pikdonkere ruimte niet te zien was. Het onding stond daar om bezoekers op afstand te houden van het pronkstuk. Nou, dat lukte. Alleen hield mijn vader er wel een kapotte bril, een blauwe wang en een geschaafd scheenbeen aan over. Gelukkig kregen we een kop koffie aangeboden voor de schrik. Welkom in Tilburg!

Het is niet de eerste keer dat er gewonden vallen in de donkere ruimte, beamen de suppoosten. In een mailwisseling met mijn vader ontkent de directeur van De Pont echter iedere schuld. “Wij mogen er van uitgaan dat bezoekers een eigen verantwoordelijkheid hebben en dat eenieder die een donkere ruimte als deze betreedt, dit met voorzichtigheid doet. Het was uw eigen keuze geen kennis te nemen van de toelichting.” Oftewel: voordat je een kunstwerk bekijkt, moet je altijd eerst de toelichtende teksten lezen. Algemene kennis die iedere Nederlander behoort te bezitten, of misschien toch een ongeschreven regel van De Pont? Wat blijft er over van de hele kunstbeleving als je van tevoren hele lappen tekst moet lezen?

Hoe Turells kunstwerk in De Pont nu is ingericht, is onverantwoord. Wat als er straks een tachtigjarige over dat muurtje struikelt? Hoppa, heup gebroken. Dat los je niet op met een gratis kopje koffie.

Bekijk hier een foto van mijn vaders verwondingen, de toelichting bij het kunstwerk (zonder enige waarschuwing) en een foto van het akelige muurtje.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.