Petitie: promotierecht uitbreiden

Het promotierecht is aan herziening toe, vindt filosofiedocent Reinhard Muskens van Tilburg University. Assistenten en adjunct-professoren zijn vaak de feitelijke begeleiders van promovendi, maar krijgen daarvoor niet altijd de waardering. In plaats daarvan blijft de eer voor het succesvol volbrengen van een promotietraject liggen bij de hoogleraar.

‘Een oneerlijke situatie’, zo vindt Muskens. Hij is daarom een petitie gestart en vraagt hiermee het College van Bestuur om het voorbeeld van Rijksuniversiteit Groningen (RUG) te volgen. Daar kregen medewerkers die geen hoogleraar zijn een paar jaar geleden al het promotierecht.

Ook De Jonge Akademie vindt dat de regelgeving niet voldoende aansluit op de praktijk. Behalve dat hoogleraren soms te veel krediet krijgen voor werk dat zij niet hebben verricht, zijn er ook nog andere punten waarop het huidige promotierecht niet optimaal functioneert. Zo wijkt onze regeling af van wat internationaal gangbaar is. In het buitenland ligt het ius promovendi doorgaans wel bij de verantwoordelijke onderzoeker, onafhankelijk van het hoogleraarschap. Dat maakt Nederland een onaantrekkelijk werkterrein voor buitenlandse, getalenteerde onderzoekers. Zij willen graag eigen promovendi kunnen begeleiden en hiervoor de gehele verantwoordelijkheid dragen. Voor ons is dit een gemiste kans van brain gain.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.