Tilburgse verenigingen tegen leenstelsel

De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) overhandigde vandaag een petitie tegen het leenstelsel aan de Kamercommissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  In de petitie spreekt de LKvV haar zorgen uit over de gevolgen die het leenstelsel zal hebben voor de ‘actieve’ student. Het nieuwe wetsvoorstel ontmoedigt studenten om extra activiteiten buiten de studie te ondernemen, zo stelt de vereniging. En dat terwijl die nevenactiviteiten later juist zo belangrijk zijn bij het vinden van een baan.

Ook Vidar, Plato, St. Olof en I*ESN uit Tilburg scharen zich achter de petitie. In een gezamenlijke brief (pagina 37 van de petitie) van de Stichting Overleg Tilburgse Studentenverenigingen (S.O.T.S.) schrijven ze onder andere:

“Waar studeren vroeger slechts was weggelegd voor de elite, wordt heden ten dage eenieder de kans geboden om zich na hun schooltijd verder te ontwikkelen. De vraag óf je kan studeren is niet langer relevant. Het gaat erom wát het is dat je wilt doen. Flexibiliteit speelt hierin een sleutelrol. Bijvoorbeeld om de student de kans te geven relevante ervaringen op te doen die essentieel zijn ter voorbereiding op de arbeidsmarkt. Het is van belang om de student de mogelijkheid te geven zich naast een studie maatschappelijk en sociaal te kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld binnen de organisatorische structuren van verenigingen. Het S.O.T.S. maakt zich zorgen dat er met de afschaffing van de basisbeurs en het invoeren van het wetsvoorstel ‘Studievoorschot’ afbreuk wordt gedaan aan de mogelijkheden tot ontplooiing.”

Binnen nu en een aantal minuten begint een debat over het leenstelsel, live te volgen op Politiek24.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.