Publiek vindt robotjournalistiek betrouwbaar

Lezers vinden berichten geschreven door computersoftware even betrouwbaar en deskundig als berichten geschreven door journalisten. Het gros van de nieuwsconsumenten merkt geen verschil in de kwaliteit van het nieuws, zo blijkt uit onderzoek door Tilburg University.

Geloofwaardig
Nieuwsconsumenten zien “robotjournalistiek”, waarbij intelligente software nieuws verzamelt en uitwerkt tot een bericht, als een betrouwbaar en deskundig alternatief voor de reguliere journalistiek. Journalisten daarentegen, vinden menselijk werk betrouwbaarder. Dat blijkt uit onderzoek door Hille van der Kaa, universitair docent Transmedia Journalism, en Emiel Krahmer, hoogleraar Language, Cognition and Computation.

Zoek de verschillen
In het onderzoek werd specifiek gekeken naar de perceptie van nieuwsberichten. Aan het onderzoek deden 232 deelnemers mee, waaronder 64 journalisten. Hiervoor werd gebruik gemaakt van twee nieuwsberichten: één over een sportevenement en één over financieel onderwerp. Daarvan werden twee versies gemaakt, waarvan de inhoud hetzelfde bleef, maar de schrijvers verschillende partijen zouden zijn.

Robotisering
Of de “robots” de journalistiek gaan vervangen, is volgens Van der Kaa en Krahmer een vooralsnog moeilijk te beantwoorden vraag. Er spelen namelijk meerdere factoren mee, zoals de hoge kosten of de gelimiteerde technische capaciteiten van de software. Ook constateerden onderzoekers dat machines niet de creativiteit hebben om clichés te vermijden en humor toe te voegen.

Verbetering
Christer Clerwall, onderzoeker voor Karstad University, ziet het echter wel als een positieve ontwikkeling. Hij deed eerder dit jaar onderzoek naar de robotjournalistiek. Volgens hem zal succesvolle toepassing van de robotjournalistiek ervoor zorgen dat journalisten meer tijd zullen hebben om te focussen op opdrachten waar zij gekwalificeerder voor zijn. Korte nieuwsberichten kunnen immers geschreven worden door computers.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.