It´s not over Jet!

Univers was bij de protesten op het Malieveld. Een sfeerverslag van een kleurrijke dag.

“Willen jullie meer of minder lenen?” schreeuwt de presentator door de microfoon. Een luid antwoord van het publiek volgt: “MINDER, MINDER, MINDER!”. De fameuze uitspraak roept ook op bij het protest tegen het leenstelsel een duidelijke reactie op. De ongeveer 2000 aanwezigen vullen het Malieveld in Den Haag maar voor een derde, maar qua rumoer lijkt het veel drukker. Er wordt constant geroepen, gejuicht en gefloten door de aanwezige studenten en scholieren, die speciaal voor het protest vrij hebben genomen. Eén groepje scholieren bezegelt die vrijheid nog even door een wietjointje met elkaar te delen. Voor een juichend publiek begint vervolgens de eerste spreker haar pitch. Ze eindigt met dé leus van het protest tegen het leenstelsel: “It’s not over Jet!”

“Iemand € 15.000? MBO wil studeren”, staat er op zeven grote blauwe ballonnen die ver boven de menigte prijken. De ballonnen zijn een van de vele elementen die het grasveld in Den Haag kleur geven. Wapperende vlaggen, zelfs een met het gezicht van Che Guevara, neonkleurige hoofdbandjes van de FNV, spandoeken, fluitgeluiden en demonstratiebordjes alom: het Malieveld in Den Haag is een drukte van jewelste. Op één van de zelfgemaakte spandoeken is te lezen: “Als mijn studie te duur wordt kan ik altijd nog minister worden!”. Areke Bruggink (19), student Culturele Maatschappelijke Vorming aan de Hogeschool van Amsterdam, is de maker ervan. Ze staat er omdat ze vindt dat er verkeerd wordt bezuinigd. “Toegankelijk onderwijs voor iedereen is belangrijk. Het raakt mij niet, maar ik vind het wel belachelijk. Daarnaast heb ik nog twee kleine broertjes. Voor hen sta ik hier ook.”

Kut-argument
“Godverdomme, wat een kut-argument!” schreeuwt een jongen vanuit het publiek tijdens het debat. Het debat tussen de voor- en tegenstanders zorgt voor geërgerde gezichten en flink wat gejoel onder de demonstranten. Veel argumenten gaan langs elkaar heen, wat de demonstratiebordjes nog verder de lucht in laat gaan. “Bedankt voor dit sterke inhoudelijke debat”, zegt de presentator na afloop sarcastisch. Bart van der Vinne (25), student-medewerker Maatschappelijke Zorg, vindt het ook waardeloos. “Ze moeten gewoon tijdens het spel niet de spelregels veranderden. Heel veel mensen gaan er daardoor niet studeren. Zij belanden vervolgens in de bijstand. Of dat niet eens. Vervolgens krijg je meer criminaliteit.” Zelf studeert hij aan het MBO en twijfelt nu over verdere doorstroom. “Ik weet het niet wat ik nu zelf ga doen. Maar zo moeten ze het gewoon niet aanpakken”, vertelt hij ontdaan. Op zijn spandoek staat “Geef de jeugd hun toekomst”.

Het schouwspel eindigt met een knaller. “Dames en heren, hier komt zowel het hoogte- als dieptepunt van vandaag. Mag ik een hartelijk applaus voor minister Jet Bussemaker!” schreeuwt de presentator energiek door de microfoon. Het publiek roept luid “Boeeee!” en blijft dit gejoel zelfs nog enkele minuten volhouden. De demonstranten fronzen, kijken verward of zelfs boos naar de vrouw op het podium. Plotseling wordt Bussemaker onderbroken door een agressieve scholier met een megafoon. “Jet, schei toch uit! Ik geloof er helemaal niks van! Wat jij doet is onze samenleving kapot maken! Ga met ons in discussie voordat je dit soort plannen doorvoert!” Een rookwolk stijgt op uit het publiek en er worden tomaten naar Bussemaker gegooid. Er wordt flink geschreeuwd en Bussemaker is niet meer verstaanbaar. “Bedankt Jet, ook al heb ik je niet verstaan”, zegt de presentator na afloop lachend.

Genie in de dop
Misschien wel de jongste aanwezige op het protest is de 12-jarige Sebastiaan Mutsaers uit Goirle. Hij draagt een pamflet met de spreuk: ”Al 5 jaar een thuiszitter zijn, kost mijn moeder een fortuin. Met het leenstelsel erbij ligt mijn toekomst in puin!”. Mutsaers: “Ik heb grote toekomstplannen, ik wil graag neuroloog worden. Maar dat wordt nu in de weg gestaan.” Mutsaers, momenteel eerstejaars VWO’er, wordt individueel geschoold door de Wereldschool, omdat hij zijn draai op een reguliere school niet kon vinden. “Dat kost mijn moeder nu al 7000 euro per jaar.“

Ondanks het kabaal verloopt het studentenprotest rustig. De tientallen ‘ordedienst’-vrijwilligers, die in hun neongele hesjes eveneens het Malieveld kleuren, staan aan de zijkant bijna niets te doen. Hetzelfde geldt voor het politiepersoneel, dat te paard, te wagen en te voet verspreid over het veld staat. De goede voorbereiding lijkt ietwat overbodig. “Er is zelfs een dubbelganger van Bussemaker aanwezig, voor het geval het echt uit de hand zou lopen”, vertelt iemand van de organisatie. Daar is echter geen sprake van. Bussemaker heeft het protest doorstaan zonder al te veel trammelant. Of het protest daadwerkelijk effect heeft, is nog even afwachten. Het leenstelsel moet immers nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Dus tot die tijd, is het nog niet over, Jet.

[imagebrowser id=173]

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.