Compagnie Marie Chouinard – Etude #1/Henri Michaux: Mouvements

Compagnie Marie Chouinard – Etude #1/Henri Michaux: Mouvements

Monotone, dreigende en harde klanken, krijsende dansers en ongecontroleerde, dierlijke bewegingen. Mouvements is een show waarbij je je anderhalf uur afvraagt waar je eigenlijk naar zit te kijken.

De show belooft een ‘hallucinerende bewegingstrip’. Dat doet het inderdaad, maar het zaait voor de bezoeker meer verwarring dan bewondering. De show start met de solo ‘Etude #1’, waarbij het publiek drie kwartier lang naar een eenzame danseres op het podium kijkt. Hoewel ze duidelijk wat in haar mars heeft en ze verschillende dansstijlen uitvoert, zijn haar bewegingen soms wat onzeker, haast ongecontroleerd. Vanaf de achterste rij zijn haar trillende benen zichtbaar. Een leuke toevoeging aan het stuk zijn de tapschoenen, waarmee ze geluiden maakt die meteen worden verwerkt in de muziek.

Na de solo en een verlossende pauze is het tijd voor het echte werk. Het stuk draait om de inktkunstwerken van de Belgische surrealist en dichter Henri Michaux. Zijn kalligrafieën worden geprojecteerd op een achtergrondscherm. Aan de tien dansers in zwarte catsuits de taak om de penseelstreken te kopiëren met hun lichamen. Hoewel er wel wordt gepoogd om een opbouw in het stuk aan te brengen en het idee an sich goed is – één danser begint met een simpele uitwerking van een penseelstreek en het aantal dansers en de moeilijkheidsgraad van de uitvoering nemen steeds toe – wordt het geheel na een half uur wat eentonig. Eén van de dansers probeert dit nog te ondervangen door op agressieve toon gedichten van Michaux vanonder een wit zeil uit te spuien, maar dat is eerder eng dan een prettige toevoeging. Wel eindigt de show spectaculair met de tien dansers die in huidkleurig ondergoed onder een spotlight dansen in stroboscopisch licht.

Hoewel de dansers wel degelijk hun vak verstaan, is het geheel van de show rommelig en eentonig tegelijk. Voor een gezellige avond uit kun je dit stuk beter overslaan, je houdt er vooral gemengde gevoelens en pijnlijke trommelvliezen aan over.

1,5 / 5

Gezien in Theaters Tilburg. Meer informatie over de voorstelling vind je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.