‘Overtrokken gereageerd op protest Zwarte Piet’

Merijn Oudenampsen, promovendus aan Tilburg University, vindt dat de politie overdreven heeft gereageerd tijdens de landelijke intocht van Sint Nicolaas in Gouda. Afgelopen zaterdag werd hij samen met negentig anderen aangehouden bij ‘opstootjes’ tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet.

“Ik liep gewoon wat te hangen met vrienden en ineens zat ik in een politiefuik en werd ik hardhandig weggevoerd. Ik zag behalve wat extreemrechtse pro Zwarte Piet types geen ‘beroepsrelschoppers’. Staaltje propaganda van de burgemeester dat zo door de NOS wordt herkauwd,” zegt Oudenampsen op Facebook.

Overtrokken
“Het was een heel ingetogen en vreedzame actie. Er is helemaal niks gebeurd,” vertelt Oudenampsen aan Univers. “Maar iedereen die er ook maar uitzag alsof ze bij de demonstranten hoorden, is gearresteerd.” Er zijn ongeveer negentig mensen aangehouden omdat ze ‘niet op de aangewezen protestlocaties stonden en zich schuldig hadden gemaakt aan wanordelijkheden’. “Het is een heel erg overtrokken reactie van de burgemeester en de politie, die vrij hard hebben ingegrepen. Zelfs formeel technisch gezien had dit niet mogen gebeuren. Als je een dergelijke controversiële traditie opvoert, dan moet je mensen het recht geven om daar tegen te demonstreren mits zij dat een op hele vreedzame wijze doen. Dat was hier het geval.” Oudenampsen deed zelf niet mee met het protest, maar stond er gewoon bij, zo zegt hij zelf.  Hij sympathiseert wel met de demonstranten.

Anti-Zwarte Piet
“Naar mijn mening hebben we in Nederland heel erg het idee dat het onze traditie is, die van het autochtone deel van de bevolking. En daar mogen minderheden niks over zeggen, want zij zijn ’te gast’ in ons land. Dat minderheden nu zeggenschap proberen te verwerven over onze nationale traditie, is in mijn optiek eigenlijk een stap naar volledig burgerschap. Een zwarte minderheid die zegt: wij hebben ook het recht om te bepalen wat de nationale tradities van Nederland zijn, dat is een zeer democratisch proces waar ik volledig achter sta.”

Verdraaiing
Oudenampsen vindt dat de media de kwestie verkeerd belichten. “Het dominante mediaverhaal is dat er extremisten aan beide zijden zijn die elkaar te lijf gaan. Dat is helemaal niet waar. Ja, er stond een groep mensen te demonstreren met spandoeken en je had wat Zwarte Piet aanhangers die er geïrriteerd om heen stonden. Maar het verliep vrij gemoedelijk. Het werd pas gewelddadig toen de politie op een gegeven moment ingreep en iedereen wegvoerde. Daar zijn ook al die foto’s van die bange kinderen van. Ze zijn niet bang omdat de demonstranten zo agressief zijn, maar bang omdat de politie zo agressief reageert.”

Discussie aangaan
“Ik denk dat er eerst bewustwording moet ontstaan inzake het recht om tegen Zwarte Piet te protesteren; dat het gewoon een legitieme discussie is. Dat we aanvaarden dat hier ruzie over is en dat we gaan kijken op welke manier we het kunnen uitpraten. En niet doen alsof er niets aan de hand is en allemaal onze mond houden. Dat is gewoon niet de juiste manier om met een dergelijk conflict om te gaan. Vergelijk het met een relatie: als je een conflict met je partner hebt, kan je besluiten het er niet over te hebben. Maar dan komt het later wel in een nog zuurdere vorm weer terug.”

Gewaarwording
“Het is een pijnlijk proces van gewaarwording. We zijn een democratie: alle groepen in de samenleving hebben iets te zeggen over de Nederlandse identiteit en over de tradities. De discussie ligt heel erg gevoelig omdat Zwarte Piet een kinderherinnering van veel mensen is. Maar het is wel een noodzakelijke discussie. Als je ophoudt met protesteren of aanwezig zijn in die discussie, dan gaat dat veranderingsproces ook stoppen.”

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.