Bier niet slecht voor je

We kunnen weer met een gerust hart bier drinken. Volgens het onderzoek van Utrechtse promovenda Sarai Boelema presteren studenten niet slechter door alcohol. Het onderzoek onder 2.230 Nederlandse jongeren laat zien dat ze niet slechter functioneren dan niet-drinkers als het gaat om geheugen, impuls- en concentratievermogen.

Voor het onderzoek waar Boelema op promoveert heeft ze een groep jongeren gevolgd die een dwarsdoorsnede vormt van de maatschappij.  “Het huidige beeld is vooral gebaseerd op onderzoek naar alcoholverslaafde pubers. De cognitieve schade die dat kan opleveren, is ten onrechte veralgemeniseerd. Bovendien hebben verslaafden vaak psychische problemen. Mogelijk verklaart dat hun slechte cognitieve prestaties”, zo laat de neuropsychologe weten in de Volkskrant.

Kritiek

Het onderzoek veroorzaakte behoorlijk wat ophef. Zo reageerde staatssecretaris Martin van Rijn van volksgezondheid in de Volkskrant kritisch op het proefschrift: “Dat alcohol slecht is voor kinderen staat als een paal boven water. Tegenover dit onderzoek staan tal van onderzoeken naar de schade door alcohol bij ongeboren kinderen, door comazuipen, bij kinderen en de relatie met probleemgedrag en onderzoeken naar bijvoorbeeld Korsakov. Ik zal me blijven inzetten om het drankgebruik onder jongeren verder terug te brengen.”

Voor het onderzoek testte Boelema 2.230 jongeren op hun 11de en acht jaar later op hun 19de. Hierbij verdeelde ze proefpersonen in zes groepen, van niet-drinkers tot zware drinkers. Bij zware drinkers ging het gemiddeld om vijftien glazen per week.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.