Opleidingen vaag over decentrale selectie

Universiteiten zijn niet transparant genoeg over de gang van zaken rondom decentrale selectie. Dit blijkt uit een onderzoek dat Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) hield onder 30 hbo en 50 wo-opleidingen, waaronder Tilburg University. Daarom komt de organisatie met een oplossing: het ISO-framework. Hiermee weten toekomstige studenten waar ze op getoetst worden, waarom ze eventueel zijn afgewezen en worden ze geholpen bij het maken van de juiste studiekeuze.

Het onderzoek is gehouden omdat er meer opleidingen dan ooit hun toekomstige studenten selecteren via decentrale selectie. Voor het academische jaar 2014/2015 waren dit 177 opleidingen. Vanaf 2017 zullen dit er nog meer worden vanwege de afschaffing van loting bij numerus fixus. Scholen die via deze manier loten, moeten dan decentraal gaan selecteren. Bij decentrale selectie is het volgens ISO erg belangrijk dat opleidingen eerlijk en open zijn over het selectieproces. Uit het onderzoek blijkt dat dit niet altijd het geval is.

Met het framework hoopt de organisatie dat opleidingen transparanter worden over decentrale selectie. ISO roept instellingen dan ook op om dit te gebruiken vanaf 2015. Daarnaast moet het Ministerie van onderwijs strenger gaan kijken naar redenen voor het groeiend aantal opleidingen die selectiemethoden gebruiken.

Het hele onderzoek lees je hier.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.