Tilburg verwijderde bijna 4000 fietsen

Fietseigenaren opgelet! Kijk uit waar je je fiets parkeert. In Tilburg zijn er afgelopen jaar namelijk 3728 fietsen geruimd. Dit blijkt uit onderzoek van het AD in de twintig grootste Nederlandse steden. Naar aanleiding van dit onderzoek roept de Fietsersbond gemeentes op om te stoppen met het ruimen van goede fietsen zolang er onvoldoende fietsparkeerplaatsen zijn.

In totaal zijn er in 2013 ruim 150.000 fietsen weggeknipt. De kosten die met het ruimen gepaard gaan kunnen beter besteed worden aan meer parkeervoorzieningen vindt de bond. Daarbij adviseert de belangenorganisatie om alleen weesfietsen en fietsen die een gevaar vormen op te ruimen. “Dat ruimt ook stevig op en daarmee creëer je ruimte voor fietsen die wél worden gebruikt”, aldus de directeur van de Fietsersbond Hugo van der Steenhoven.

Een meerderheid van de onderzochte steden houdt zich niet aan de regels, blijkt ook uit het onderzoek. “Hoe sommige gemeenten de regels hanteren is echt bespottelijk”, zo zegt verkeerskundige Theo Zeegers van de Fietsersbond. Fietsen die geen gevaar vormen worden bijvoorbeeld direct verwijderd. In Amsterdam kunnen gedupeerde burgers ook geen bezwaar maken. Bij het ruimen wordt namelijk geen gebruikgemaakt van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.