Becking: ‘Reorganisatie gaat veel van ons vragen’

Tilburg University gaat de ondersteunende diensten ingrijpend reorganiseren. Alle activiteiten worden samengebracht in één dienst. Bij die reorganisatie worden circa 58 fte’s geschrapt. Daarop vooruitlopend heeft het college van bestuur per direct een externe personeelsstop ingesteld op het ondersteunend personeel. Het bestuur sluit gedwongen ontslagen niet uit.

De operatie moet een structurele besparing opleveren van 5,5 miljoen euro. Dit bedrag wordt geïnvesteerd in onderwijs en onderzoek, er komen circa 90 fte’s bij aan (universitair) docenten en aio’s, kondigt bestuursvoorzitter Koen Becking aan.

Het bestuur wil 58 fte’s besparen door efficiënter te gaan werken en door minder activiteiten te ontplooien. “We moeten keuzes maken in wat je wel en wat je niet doet,” licht Becking toe. De ondersteunende diensten tellen nu 663 fte’s. De nieuwe dienst krijgt vier divisies, te weten finance, human resources, academic support en facility services.

Het schrappen van banen en efficiënter werken moet 3,5 miljoen euro opleveren. Daarnaast gaat het bestuur 1,5 miljoen euro besparen op de uitvoering van de huidige huisvestingsplannen. Tot slot wordt er 0,5 miljoen euro bezuinigd op interne subsidies (het Nexus Instituut).

Het bestuur licht vandaag de medewerkers in over de plannen. Gisteren zijn de Universiteitsraad en de vakbonden bijgepraat. Zij moeten in de komende maanden hun advies en reacties gaan geven op de plannen die moeten leiden tot een betere en meer slagvaardige dienstverlening.

Het is nog niet bekend hoeveel de reorganisatie gaat kosten. Er moet een sociaal en een personeelsplan komen. Medewerkers van wie de functie komt te vervallen zullen ‘waar mogelijk’ van werk naar werk worden begeleid, binnen en buiten de universiteit, aldus Becking. Door de nieuwe opzet met één dienst komen er ook managementfuncties te vervallen, aldus de bestuursvoorzitter. “Minder management is ook een doel.”

Becking voorziet dat de reorganisatie een zware wissel gaat trekken op het personeel. “Dit gaat veel van ons vragen, op alle niveaus. Maar we zullen het netjes en zorgvuldig doen. Er komt een goed sociaal plan, maar we kunnen gedwongen ontslagen niet uitsluiten.”

Het bestuur heeft twee kwartiermakers aangesteld, oud-faculteitsdirecteur Hans Dieteren en programmanager Marc Bosma. Ze gaan 1 januari aan de slag met de uitvoering van de plannen. Zij worden aangestuurd door een stuurgroep die een flink deel van de plannen in detail nog moet gaan invullen en uitwerken. De stuurgroep komt onder leiding te staan van hoogleraar financiering Bas Werker, hij is ook voorzitter van de stuurgroep die het reorganisatievoorstel heeft geschreven. Het project moet 1 januari 2017 klaar zijn. Vanuit het college van bestuur zal Becking de operatie leiden.

De reorganisatie van de diensten is de tweede fase van het programma Best, Building Excellent Support at Tilburg University. Dit jaar werd in de eerste fase van Best onder leiding van een stuurgroep het voorstel geschreven. Daarvoor kreeg de stuurgroep input van 13 werkgroepen die de bestaande diensten doorlichtten. Ook keek de stuurgroep naar de wijze waarop op andere universiteiten in binnen- en buitenland de dienstverlening is geregeld.

Het voorstel van de stuurgroep ging verder dan de plannen die voorzitter Becking namens het college van bestuur gaat uitvoeren. De stuurgroep stelde voor om 70 fte’s bij de ondersteunende diensten te schrappen. “Dat vinden wij te ambitieus,” aldus Becking. Als de reorganisatie is afgerond wil Tilburg University beter scoren met de verhouding tussen onderwijzend en ondersteunend personeel. Werker: ”We zitten nu in vergelijking met andere universiteiten in de onderste regionen en óns plan is er op gericht om in de top drie terecht te komen. Het college van bestuur kiest voor een iets veiliger uitvoering en daarmee komen we zeker in de bovenste helft terecht.”

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.