Onrust op campus over vacaturestop

De op 9 december ingestelde externe vacaturestop voor ondersteunend personeel zorgt voor onrust op de campus. Met name medewerkers met een tijdelijk contract vragen zich af hoe hun toekomst er op Tilburg University uit ziet.

“Het is een onzekere periode, we krijgen veel vragen van medewerkers. Mensen met een tijdelijk contract die het voornemen hadden om hun werk hier op de universiteit voort te zetten, vrezen voor hun baan. We begrijpen die gevoelens heel goed,” zegt directeur Ellen van Dodewaard van Human Resource Management.

De HRM-directeur noemt het ‘schrijnend’ als de hoop voor die medewerkers op een langer verblijf op de universiteit verdwijnt. Toch hoeft het voor een medewerker met een tijdelijke overeenkomst niet meteen einde oefening te betekenen als het contract afloopt.

Tijdelijke verlenging kan
Het College van Bestuur bracht gisteren een communiqué uit over de ingestelde vacaturestop en daarin staat: “Een tijdelijke overeenkomst met een medewerker van Tilburg University kan worden verlengd tot 1 januari 2016 indien hierdoor geen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstaat.”

Dat betekent dat een tijdelijk contract tijdelijk kan worden verlengd, bevestigt Van Dodewaard. En ook zullen er aan verlenging geen extra eisen worden gesteld in het kader van de vacaturestop, aldus de HRM-directeur. “Nee, het wordt niet lastiger gemaakt. Maar verlengen geldt dus tot 1 januari 2016.” Hoewel op die datum de externe vacaturestop ‘vooralsnog’ komt te vervallen, is nu nog niet duidelijk hoe het personeelsbeleid er dan verder uitziet, aldus Van Dodewaard. “Op 1 januari 2016 staat de nieuwe organisatie die het komende jaar wordt ingevuld. Daarna krijg je een nieuwe situatie.”

Uitzonderingsgevallen
Medewerkers van wie het tijdelijke contract al een paar keer is verlengd komen in principe niet in aanmerking voor een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de directeur van een faculteit een gemotiveerd verzoek indienen bij het College van Bestuur om toch een contract voor onbepaalde tijd af te geven. In het door het CvB uitgebrachte communiqué worden twee redenen genoemd: 1. de bedrijfsvoering komt in gevaar als de medewerker vertrekt. En 2. de medewerker beschikt over specifieke kwaliteiten die noodzakelijk zijn voor een goede vervulling van de functie.

In het overleg met de vakbonden is het College van Bestuur ook overeengekomen dat een nieuwe vacature alleen kan worden ingevuld door medewerkers die op 9 december van dit jaar in dienst waren van Tilburg University. Dat geldt zowel voor mensen met een vast als tijdelijk dienstverband, maar bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een medewerker met een vast dienstverband. De vacature mag niet met een extern ingehuurde kracht worden ingevuld, hoewel in uitzonderingsgevallen van deze regel mag worden afgeweken.

Medewerkers die via Kub Career Services (KCS) langer dan 1 jaar werken op de universiteit mogen ook conform de Vacatureregeling TiU solliciteren op een interne vacature, maar dat mag dan weer niet leiden tot een aanstelling voor onbepaalde tijd. En voor (potentiële) studentmedewerkers is er goed nieuws: de vacaturestop geldt niet voor hen.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.