Humoristische receptie

De nieuwjaarsreceptie van Tilburg University is voor het eerst volledig in het Engels. Dat mag de pret niet drukken, het is een humoristische en gemoedelijke bijeenkomst.

De nieuwjaarsbijeenkomst is van oudsher het domein van de collegevoorzitter. Koen Becking begint zijn toespraak door te wijzen op de Gouden Eeuw, een tijdperk waarin volgens hem grote stappen zijn gemaakt in participerend onderzoek. Sommige thema’s blijven hetzelfde gedurende de eeuwen, stelt Becking. Zo is Tilburg University ook goed in participerend onderzoek, en hij roemt daarbij de samenwerking met de TU Eindhoven en DAF Techniek. 2015 wordt een enerverend jaar, zo vertelt de collegevoorzitter, en één van de vijf zaken die met name zullen verbeteren is het marktaandeel van onze universiteit. Kort staat Becking stil bij het overlijden van Hein van Duivenboden en Willem Witteveen.

Studenten
Vier internationale studenten spreken over hun ervaringen met Nederland. Dat geeft een humoristisch inkijkje in onze volksaard. Een Roemeense studente verbaast zich over de omgangsvormen tussen professoren en studenten. Het lijkt er meer op dat we partners zijn dan dat er sprake is van een hiërarchische relatie. Maar de beste sprekers waren een Zuid-Amerikaan en de Chinees Yufeng Huang. Als ware stand-up comedians vertellen ze over hun avonturen in Tilburg. Yufeng is verbaasd over het bierassortiment in Kandinsky. De hoeveelheid is zo overweldigend dat hij niet kon kiezen wat nu goed voor hem was. Van de Nederlanders kreeg hij het advies:”Trial and error. If you find the beer that you like, stick to it for the rest of your life”. Inmidddels is Yufeng al zes jaar in Nederland.

De Zuid-Amerikaan in het gezelschap verwondert zich over het gebrek aan moeilijkheden in Nederland. Alles op het thuiscontinent is lastiger te regelen volgens de assistent-professor uit Buenos Aires. In Nederland gaat alles zo van een leien dakje. Van een telefoonabonnement tot een benoeming. Overal is stabiliteit. “Ik was hier nog maar even en toen had ik al een tenuretrack (loopbaan) voor het leven. Ik was nog maar net met mijn goede voornemens bezig en mijn Nederlandse collega dacht al vooruit tot 2047. De Hollandse samenleving is in alle opzichten stabiel. Het is zelfs zo stabiel dat Nederlanders grote hoeveelheden gel in hun haar doen zodat het stabiel zit. Soms mis ik wel een beetje de chaos van Argentinië.”

De laatste spreker, een Vidar-topsporter en PhD-student uit Duitsland, heeft het niet over Tilburg University maar gewoon over de ‘UvT’. Dat geeft een heerlijk nostalgisch gevoel. Ook de worstenbroodjes en de bitterballen bij de borrel zijn oer-Hollands. Kortom: een grappige internationale nieuwjaarsreceptie.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.