Eijlander: BEST is sleutel voor succes

BEST houdt de gemoederen flink bezig. Het verlies van 58 fte in de ondersteuning is fors. Maar BEST is niet alleen een slechtnieuwsverhaal. “De keuze vóór onderwijs en onderzoek betekent veel voor Tilburg University.” Dat betoogt rector magnificus Philip Eijlander.

Tilburg University heeft relatief gezien de ‘zwaarste’ facilitaire tak van alle Nederlandse universiteiten: 663 fte ondersteuning versus 931 fte wetenschapspersoneel. Met operatie BEST willen we de balans herstellen. De toevoeging van zo’n honderd mensen aan de onderwijskant maakt dat we onze concurrentiepositie verbeteren, nationaal én internationaal. Het verlies van 58 fte, natuurlijk hakt dat erin. Maar we moeten duidelijk zijn. Er is nog steeds sprake van overlap tussen centraal en decentraal. We snijden in obp (ondersteunend en beheerspersoneel), maar we kleden de dienstverlening niet uit. Als je investeert in onderwijspersoneel is het juist cruciaal om de ondersteuning op peil te houden.

De besparing van € 5,5 miljoen gaat volledig naar het primaire proces. Deze focus op onderwijs en onderzoek krijgt op twee manieren vorm: meer ‘docentcapaciteit’ en meer jonge onderzoekers. Om met het eerste te beginnen: ik noem dit ‘meer handen aan het bord’. In ons Onderwijsprofiel 2015-2017 staat dat we kleinere groepen willen en meer contactmomenten voor de student. Die kleinschaligheid leidt tot kwalitatief beter onderwijs. Een ander streven is het aantrekken van jonge onderzoekers. De ruimte om uit de eerste geldstroom promovendi aan te stellen is enorm afgenomen. Dat budget moet elders vandaan komen. Wij vinden de aanwezigheid van (jonge) promovendi essentieel. Zij zorgen voor vernieuwing en creativiteit, wezenlijke kenmerken van de wetenschap. Ten slotte zoeken we naar de juiste opbouw in de wetenschappelijke staf: de mix van ‘hoog’ en ‘laag’ en van ‘oud’ en ‘jong’. Onze hoogleraarcapaciteit is nu relatief ruim. De 100 nieuwe mensen zorgen straks voor meer evenwicht in de verhouding hoogleraren en ander wetenschappelijk personeel.

Een en ander leidt tot een kwaliteitsimpuls op Onderwijs & Onderzoek, en dat komt de hele universiteit ten goede. Bij sommige mensen bestaat misschien de vrees dat we straks nog een bezuinigingsslag krijgen. Ik heb geen glazen bol. Maar ik denk dat de beleidsmakers zich op een goed moment wel realiseren dat het verder afknijpen van de academie niet werkt. Zodra de economie aantrekt, zien we weer andere beleidskeuzes. Dat leidt dan tot een hernieuwde versterking van de eerste geldstroom.

Ons ultieme doel is om meer studenten te trekken. We gaan daarbij uit van onze kwaliteiten. We zijn een kleine universiteit, maar dat biedt aanzienlijke voordelen. Je voorkomt anonimiteit, ook omdat we allemaal bij elkaar zitten op een compacte, mooie campus. Het beoogde kleinschalig onderwijs zorgt voor herkenbaarheid en kwaliteit. BEST moet je zien in een breed perspectief: het is óók een sleutel om de terugloop van het aantal studenten te stoppen. Dat is van levensbelang, voor ons allemaal.

Philip Eijlander is rector magnificus aan Tilburg University. Deze opiniebijdrage stond ook in Univers 7.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.