Crowdfunding

Jammer dat de basisbeurs wordt afgeschaft, anders had ik een investeringstip voor je gehad. Bakker Jan van Riel aan de Hasseltstraat. In slechts acht uur tijd harkte hij via crowdfunding 150.000 euro bij elkaar voor zijn nieuw te openen bakkerij aan de Piushaven. Maar liefst 63 particuliere investeerders betalen bedragen van tussen de 500 en 10.000 euro (gemiddeld € 2.380). Dat gebeurt als vijfjarige lening met maandelijkse aflossing en een vaste rente van 7 procent.

Tegenover Omroep Brabant vertelt Van Riel dat hij blij verrast is: „Dat het enthousiasme zo groot zou zijn, konden we niet vermoeden.” Zo vreemd is het enthousiasme van die 63 particuliere investeerders niet. De rente op spaarrekeningen met een looptijd van vijf jaar bedraagt om en nabij de 1 procent. Dan is 7 procent natuurlijk een prachtig percentage.

Ja, jongens en meisjes. Mogen jullie uitrekenen hoeveel kadetjes bakkerij Van Riel elke maand moet verkopen, enkel om aan alle financiële verplichtingen tegenover zijn investeerders te voldoen. En dat aantal mag je dan met twee vermenigvuldigen, want (dat was ik even vergeten te vertellen) naast de maandelijkse aflossing van (en rente op) die 150.000 euro, heeft Van Riel ook nog eens een lening van anderhalve ton lopen bij zijn leveranciers.

Bovendien doet een bezoekje aan de website van Collin Crowdfund (drie directeuren, twee werknemers) je lichtelijk achter de oren krabben. Collin geeft geen enkele garantie op betaling van rente en aflossingen door de ondernemer. Gaat bakker Van Riel bijvoorbeeld na een half jaar failliet, dan ben je als investeerder al je geld kwijt.

Maar dat zullen de particuliere investeerders van bakker Van Riel vast wel begrijpen. Immers, het leven is geen krentenbol. Je kunt niet alleen de rozijnen eruit pikken, de hele bol moet op.

Alhoewel, ook uitslapen kan een investering zijn. Maar dan moet je wel naar Maastricht verhuizen. Daar word je als student slapend rijk. Maak je in de ochtendspits geen gebruik van het openbaar vervoer, krijg je vier euro per dag, met een maximum van zeshonderd euro per jaar. Dat is hetzelfde als de rente die je ontvangt wanneer je 8500 euro investeert in bakkerij Van Riel.

Ik zou verhuizen. Tot zover mijn investeringstip.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.