Recensie: Zwanenmeer – Ballet Staatsopera Tatarstan

Het Zwanenmeer van Tsjaikovski wordt al bijna 140 jaar wereldwijd door ontelbare dansgezelschappen in nog veel meer verschillende theaters opgevoerd. Het Ballet Staatsopera Tatarstan staat in de volksmond bekend om haar perfecte uitvoeringen van klassiekers als De Notenkraker en Giselle. Dat belooft wat!

Als het gordijn opgaat, valt het publiek midden in een koninklijk bal, waar prins Siegfried door zijn ouders wordt gedwongen om uit de aanwezige meisjes een bruid te kiezen. Hij ontvlucht het bal en besluit te gaan jagen in het bos. Hier ziet hij een groep zwanen bij een meertje en net als hij een van de zwanen neer wil schieten, verandert deze in een mooie jonge vrouw, Odette. Ze blijkt betoverd door de slechte tovenaar Von Rothbart en is overdag zwaan, ’s nachts vrouw. Siegfried wordt verliefd op haar en zweert eeuwige trouw, de enige manier om de betovering te verbreken.

Om hier een stokje voor te steken gaat Von Rothbart met zijn dochter Odile, vermomd als Odette, naar het bal. Siegfried trapt in de truc en schuift een ring om de vinger van Odile, waarna Odette voor het raam verschijnt en Siegfried zich realiseert dat hij een grote fout heeft gemaakt. Over wat daarna komt gaan verschillende versies rond. In de voorstelling van Tatarstan weet Siegfried de tovenaar te doden, waardoor de betovering wordt verbroken.

Alle ingrediënten
Genoeg tragiek en drama dus. Ook de andere ingrediënten zijn aanwezig: een prachtig decor, indrukwekkend orkest en enthousiaste dansers. Toch overdondert de show niet. De dansers zetten zonder twijfel een indrukwekkende lichamelijke prestatie neer, maar de oh’s en ah’s blijven – een uitzondering daargelaten – uit. Daarnaast is het verloop van de voorstelling soms wat moeilijk te volgen, zelfs als je bekend bent met het verhaal.

Opvallend: niet de ‘zwanenprinses’ gaat er met het meeste applaus vandoor, maar de hofnar, die met hilarische mimiek, adembenemende sprongen en zijn vermogen om schijnbaar overal tegelijk aanwezig te zijn het publiek al in de eerste minuut om zijn vinger windt. Dat hij het geklap uitermate bescheiden in ontvangst neemt, siert hem.

Een heel memorabele versie van Het Zwanenmeer laat het Ballet Staatsopera Tatarstan dus niet zien. Wel zullen de kinderen in de zaal ongetwijfeld nog lang dromen van de prachtige decors, witte tutu’s en eindeloze pirouetten…

3 van de 5 sterren

Gezien op donderdag 8 januari in Theaters Tilburg.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.