Weinig ambitie bij Nederlandse ondernemer

Nederland heeft te weinig ambitieuze en innovatieve ondernemers. Dit gaat ten koste van de economische groei en werkgelegenheid. Zo luidt de conclusie van een onderzoek dat World Economic Forum onlangs publiceerde.

Het WEF-rapport beschrijft de relatie tussen ondernemerschap en de competitiviteit van economieën. Professor Henk Volberda van de Erasmus Universiteit leidde het onderzoek in Nederland. In totaal is er gekeken naar drie soorten ondernemerschap: startend, ambitieus en innovatief.

Nederland scoort hoog als competitieve economie, maar dit geeft geen garantie voor een goed ondernemersklimaat. In het startende ondernemerschap scoort Nederland namelijk lager dan gemiddeld. Dit is volgens Volberda niet vreemd. In competitieve economieën is er vaak geen sprake van veel nieuwe bussiness creators. Ook op het vlak van ambitieus entrepreneurschap scoort Nederland niet goed. Het zijn vooral de ZZP’ers die geen groeiambitie hebben. Innovatief zijn we dan weer wel. Op dit punt scoort Nederland hoger dan gemiddeld. Dit houdt sterk verband met onze competitieve economie.

Nederland komt dus niet zo goed uit de bus. Uiteindelijk vallen we in het cluster neutral economies. Dit betekent dat er op alle drie de vlakken laag wordt gescoord. We kunnen het beste een voorbeeld nemen aan Chili en Columbia. Deze landen scoren op de drie dimensies ver boven het gemiddelde.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.