Reorganisatie BEST uitgesteld of niet?

Vanmorgen is in een chaotische vergadering van het Dagelijks Bestuur van de U-raad het reorganisatieprogramma BEST behandeld. Het bezuinigingsplan moet nog veranderd worden op vele punten, wat die veranderingen precies inhouden is op dit moment nog onduidelijk. Maar dat er gedoe is, is zeker. De vacaturestop blijft, naar verluidt, gehandhaafd. (kijk hieronder naar de UPDATE)

Er is een compromis bereikt in het DB over hoe lang het wordt uitgesteld. In februari vraagt  het college opnieuw advies  aan de Universiteitsraad op de hoofdzaak van BEST, namelijk de doelstellingen, opbrengst, proces en de uitgangspunten. In de Universiteitsraad zal ook een algemeen debat plaatsvinden over BEST. Daarna zal in maart het ontwerp van de reorganisatie op hoofdlijnen worden besproken. In juli zal advies gevraagd worden over het plan van maart – maar dan helemaal uitgewerkt. Als er een akkoord is over het uitgewerkte plan is fase twee afgerond. In fase drie – het najaar – komt er een  personeelsplan.

In hoeverre dit gevolgen heeft voor de stuurgroep is onduidelijk. Tjits Roselaar (Onafhankelijken) vraagt bestuursvoorzitter Koen Becking om zijn verantwoordelijkheid te nemen en voorzitter te worden van de stuurgroep. Marinus Verhagen van de Abva Kabo ziet twee scenario’s: of de hele stuurgroep stapt op en Koen Beckings is verantwoordelijk voor BEST. Of Koen Becking wordt voorzitter van de stuurgroep. Het is nog onduidelijk of dit gaat gebeuren. Dit voorstel wordt wel gesteund door alle fracties.

UPDATE 16.25: volgens Hans Dieteren, kwartiermaker van BEST  is er echter niets uitgesteld. “Het voornemen tot reorganiseren staat nog. Er is alleen een doorkijkje naar de toekomst waar we opnieuw naar moeten kijken. Het stuk komt gewoon op 13 februari in de Universiteitsraad. We hadden wat meer aangeleverd dan nodig was en nu zijn er wat  concrete onderdelen uit het document verwijderd”….”Dan weten de fracties uit de U-raad waar ze feitelijk voor stemmen”.

Marinus Verhagen (Abva Kabo) had hier de volgende reactie op:

“Binnen onze universiteit is er nauwelijks draagvlak voor het BEST voorstel zoals dat in december in de aula door het CvB en de stuurgroep is gepresenteerd. Om die reden heeft het Dagelijks Bestuur van de universiteitsraad vandaag het College van Bestuur de optie geboden om terug te gaan naar de tekentafel in de verwachting dat het CvB met een veel beter (en onderbouwd) voorstel voor de inrichting van de ondersteunende diensten terug zal komen. Op die manier kan het CvB ook recht doen aan de opvattingen van de medezeggenschap op centraal en decentraal niveau.”

Wij updaten deze post, blijf Univers volgen.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.