Alsnog stufi vangen onmogelijk op TiU

Vervroegd inschrijven voor je master en zo – ondanks dat leenstelsel – toch nog studiefinanciering vangen? Het kon, dacht studentenfractie SAM en vroeg het College deze mogelijkheid te onderzoeken. Er moest een directief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan te pas komen om uitsluitsel te geven. En nee, het mag niet.

Jeroen Wienen, vicevoorzitter van SAM, legt uit: “We hoopten dat dit zou werken en de universiteit zich hiermee kon profileren. Vervolgens heeft het ministerie uitgesproken dat ze de sterke wens had dat universiteiten dit niet gingen doen: dat was niet het doel van de wet. Als je op 1 september begint, heb je geen recht meer op studiefinanciering.”

Maar andere universiteiten – zoals de Technische Universiteit Delft – hadden al meerdere instroommomenten voor de master. Die studenten mogen wel doorstromen én studiefinanciering vangen. Hoe zit dat? De woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) duidt: “Het is zo dat universiteiten al jaren lang verschillende instroommomenten hanteren voor de master. Dat zorgt nu voor een wat vreemd effect.”

Wienen: “Het zou mooi zijn als de universiteit de startdatum dan alsnog naar voren haalt. Daar is ook binnen de VSNU over gesproken en er is geconcludeerd dat universiteiten elkaar niet gaan beconcurreren op dit punt. Dan wordt het hem niet en dat is jammer.”

Studenten die vóór 1 september 2015 met hun master starten, hebben nog recht op studiefinanciering. Ook studenten wiens master twee jaar duurt, konden nog aanspraak op studiefinanciering. “Niets nieuws onder de zon”, besluit de VSNU-woordvoerder.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.