“EU weet allang dat Griekenland het niet trekt”

Hij zat er wat bescheten bij, Jeroen Dijsselbloem. In zijn rol van Eurogroepvoorzitter had onze minister van Financiën net zijn nieuwe Griekse collega ontmoet. Op de persconferentie na afloop betoogde Yanis Varoufakis op straatvechterstoon dat Griekenland geen zaken meer doet met de Europese Unie, ECB en IMF. Dijsselbloem kon er weinig tegenover stellen: “Het is niet wijs om afspraken eenzijdig te negeren. Binnenkort praten we verder.”

Varoufakis’ partij Syriza won vorige week glansrijk de parlementsverkiezingen. Samen met coalitiepartner Onafhankelijke Grieken is de inzet om het steunprogramma van € 240 miljard voor de helft af te schrijven. Echter: de Eurogroep wil niet tornen aan de gestelde voorwaarden. Precedentwerking dreigt: als ze Griekenland tegemoet komen, eisen andere landen straks hetzelfde. Bovendien willen verschillende ‘dragers’ (zoals Nederland en Duitsland) gewoon hun geld terug. Boter bij de vis dus.

Draaiende Grieken
Later op de vrijdagavond volgde een intrigerend vraaggesprek met Varoufakis in de BBC-rubriek Newsnight. In dit steekspel liet de zelfverzekerde Varoufakis zich amper vastpinnen. Maar moet de EU die draaiende Grieken niet gewoon dwingen? Immers: afspraak=afspraak. Volgens Ingeborg Beugel – programmamaker en Griekenlandexpert – gaat dat scenario niet werken.

‘Terugbetaling is en was onmogelijk. Eén op de drie Grieken leeft al onder de armoedegrens, dat zou dan naar 1 op de 2 gaan. Enough is enough… Mensen zijn belangrijker dan banken. Van al dat geleende geld in de vorm van dat zogenaamde steunpakket is er geen cent bij de Grieken terechtgekomen. De levensstandaard is schrijnend. 350.000 huishoudens hebben geen elektriciteit meer en Griekse burgers sterven van de honger en kou. Tegen het feit dat alleen de financiële sector wordt gered, komen mensen in opstand. Dat kun je zo uittikken.

Belangrijkste feit: in 2010 was de Griekse staatsschuld 120% van het BNP. Vandaag is het 175 %. In zes jaar tijd is de economie met 25% gekrompen. Met andere woorden: de Grieken zijn van de regen in de drup ‘geholpen’. Ze trekken het niet meer. En: Brussel WIST en WEET dat. De euro had NOOIT op deze manier ingevoerd mogen worden. Je hoeft geen econoom te zijn om te snappen dat het absurd was dat de zwakke Zuid-Europese landen opeens op dezelfde manier geld konden lenen als de Noord-Europese grootmachten. Dat was vanaf het begin een scenario gedoemd te mislukken, met als onvermijdelijk resultaat dat de zuidelijke landen tot de geknechte slaaf van Duitsland en anderen worden.’

Geen afscheid?
De kans dat Griekenland uit de EU stapt, is trouwens klein. Het is zowel voor de unie als voor Griekenland niet wenselijk. De EU zou dan breekbaar blijken, en andere lidstaten zouden het voorbeeld kunnen volgen. Bovendien kunnen de Grieken met de huidige lokale economie nooit op eigen benen staan.

Advertentie.

Bekijk meer recent nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Univers.